Enzymy zlepšují trávení – kde je najít?
top of page

Enzymy zlepšují trávení – kde je najít?

Nevolnost a nepříjemné pocity po jídle můžete omezit pomocí trávicích enzymů. Ty jsou běžně produkované žlázami trávicí soustavy a hrají významnou roli v chemickém procesu trávení potravy. Můžete je podpořit vhodnou stravou nebo i doplňky. Téměř zázračně působí zejména včelí pyl i některé houby.


Trávicí enzymy rozkládají velké molekuly potravy (bílkoviny, tuky, sacharidy) na malé jednotky (aminokyseliny, mastné kyseliny, glukózu), které pak již organismus dokáže bez problémů vstřebat. Nejčastěji používané trávicí enzymy jsou pankreatin a takasidáza, které zlepšují fázi trávení v tenkém střevě. Existuje ale mnoho dalších enzymů, které organismus potřebuje.


Enzymatickou potřebu organismu uspokojí zejména:

  1. papája (obsahuje papain, který pomáhá při trávení masa a bílkovin)

  2. ananas (obsahuje cysteinové proteinázy)

  3. včelí pyl (bohatý zdroj enzymů)

  4. kvašená zelenina

  5. melouny

  6. mango

  7. kiwi

  8. hroznové víno

  9. avokádo

  10. syrový (nepasterizovaný) med

  11. kokosová voda

Tradiční medicína doporučuje pro zvýšení enzymů také houbu Housenici čínskou (Cordyceps), která má zásadní vliv na stav ledvin (mocně doplňuje yin i yang ledvin). Z hlediska tradiční čínské medicíny také vyživuje plíce, rozpouští hlen, zastavuje krvácení a posiluje povrchovou obrannou energii. K dalším účinkům Cordycepsu patří:

  1. stimuluje produkci steroidů i testosteronu

  2. má kortikoidní účinky

  3. regeneruje jaterní tkáň

  4. zlepšuje metabolismus glukózy

Také klíčky jsou mimořádným zdrojem snadno vstřebatelných vitamínů, enzymů, volných mastných kyselin i aminokyselin. Jsou zásadotvorné, pročišťují a obvykle chladí a zbavují nadbytku. Nejvhodnější jsou na jaře (v době, kdy je třeba zbavit tělo škodlivin) a v teplém podnebí. Jejich přehnané užívání může oslabit trávení. V omezeném množství se ale hodí prakticky pro každého, včetně dětí. Klíčky jsou také ideální pro starší osoby, protože při procesu klíčení se rozkládají tuky, bílkoviny a škroby do snadno stravitelné podob. Obsah nukleových kyselin (RNA a DNA) se podle Paula Pitchforda můře při procesu klíčení až zdvojnásobit.


Při zažívacích problémech je dobré jíst dostatek vlákniny, protože vláknina pomáhá posouvat jídlo skrz zažívací trakt a snižuje riziko vzniku průjmů i zácpy. Je také vhodné vyhýbat se jídlům s vysokým obsahem tuků. Na trávicí potíže se doporučují i probiotika. Tělu pomáhají se zvládáním stresu a zlepšují vstřebávání živin. Právě stres ovlivňuje trávicí procesy nejvýrazněji a je proto dobré naučit se jíst v klidu a relaxovat.

Jak dále zlepšit své trávení doporučí zkušený terapeut.


Které potraviny posilují trávení, najdete v dalších textech v kategorii „Články“ – Byliny, potraviny, doplňky


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, nebo telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování mozku NLP atd.)

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech..

bottom of page