Čím sladit, když ne cukrem? Možností je mnoho, ale…

Bílý cukr prokazatelně škodí a v ideálním případě bychom ho neměli konzumovat vůbec. Říká se, že cukr je bílý jed. Přesto, že o škodlivosti cukru každý ví, velmi těžko se mu odolává. Důvodem je nejen jeho chuť a snadná dostupnost, ale také zvyk a závislost.

Naprostá většina sladkostí obsahuje jednoduché cukry. Nejčastěji sacharózu (z cukrové řepy a cukrové třtiny), glukózu (náš základní zdroj energie – využívá inzulin a ukládá se pak v játrech a svalech) a fruktózu (ovocný cukr – všeobecně podporuje fruktóza vznik inzulinové rezistence, což v důsledku odporuje ukládání břišního tuku, které zvyšuje riziko vzniku cukrovky, nemocí srdce a metabolického syndromu). Je zřejmé, že sladkou chuť náš organismus potřebuje. Abychom měli sílu a vitalitu, potřebujeme hlavně složité sacharidy s pozvolným uvolňováním. Když má organismus dostatek sacharidů, nebaží po dalších, ani po bílém jedu – Jak se zbavit chuti na sladké. Ale každý je jiný a každý potřebuje jiné řešení, proto se doporučuje osobní diagnostika.


Bílý cukr je možné nahradit. Nejpřirozenější sladidla jsou:

  1. Ječmenný slad – ideální (Ječmen ochlazuje)

  2. Ovoce (fruktóza – může se jíst každý den, ale v takovém množství, aby nerozkolísala inzulin, tedy opatrně!)

  3. Přírodní sirupy (rýžový, datlový, javorový – mají přijatelné množství fruktózy)

  4. Med (tvoří ho fruktóza i glukóza, vhodnější je nepasterizovaný)

  5. Stevie (obsahuje glykosidy a žádnou glukózu, fruktózu ani sacharózu, ale je pro organismus matoucí, protože chutná sladce, ale nedodává sacharidy, je tak ideální pro diabetiky)

  6. Melasa (vzniká při výrobě cukru z cukrové třtiny, obsahuje 20 % cukru)

  7. Kokosový cukr (je výrazně sladivý a kalorický, ale obsahuje spoustu důležitých látek)

  8. Yacon sirup (nezvyšuje hladinu glukózy v krvi, proto je vhodný pro diabetiky i při dietě)

  9. Rapadura (sušená třtinová šťáva)

Jak je uvedeno výše, velmi vhodný je ke slazení sladový sirup (sladěnka). Nedoporučuje se ale v horkých dnech, protože zahřívá. Sladový výtažek z naklíčeného ječmene – sladu je přírodní sladidlo bez jakýchkoli konzervačních přípravků. Jedná se o oblíbené sladidlo v makrobiotické kuchyni. Výtažky vznikají ze sladiny, což je vlastně rozemletý slad vlastní výroby pečlivě povařený v pitné vodě. Sladina se nakonec zahušťuje v technologicky unikátních odparkách, kdy je dosaženo vření a odpaření vody už při teplotě kolem 45 °C, která nepoškozuje hlavní složku výtažku – cukr sladový neboli maltózu – karamelizací.


Sladový sirup je bohatým zdrojem vitaminů řady B, niacinu a stopových prvků.


Touhu po sladkostech je třeba zahnat přirozeně sladkými potravinami, jako je máslo, mléko, ovoce, obilí… – v přiměřeném množství udržuje člověka fyzicky i psychicky a duchovně ve středu, umožňuje rychlý duchovní vývoj, dává veselou mysl, selský rozum. Nezdravá sladká chuť buduje tukovou tkáň, zvlhčuje a způsobuje nadváhu i obezitu.

O dalších možnostech, jak si osladit život, si přečtěte v textech v kategorii „Články“.


A pokud se chcete zbavit i dalších chutí, kromě osobní diagnostiky vyzkoušejte i tyto tipy ZDE.

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, nebo telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách (dietetika, fytoterapie, akupresura, masáže atd.) se dočtete na www.tradicniterapie.cz.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech..

#cukr #sladidla #sladovýsirup