Co je za pozadím akné dle tradiční čínské medicíny
top of page

Co je za pozadím akné dle tradiční čínské medicíny

Akné je podle západní medicíny chronický zánět vlasově-mazových jednotek vytvářející komedony (mazové zátky) a posléze pupínky, neštovičky nebo cysty a nakonec případně i jizvy.


Tradiční čínská medicína a Giovanni Maciocia za akné vidí tyto hlavní příčiny:

  1. Horkost plic: Charakteristické jsou pupínky s bílým vrcholkem a černými tečkami obvykle na čele, kolem nosu a v horní části zad a na hrudníku.

  2. Horkost žaludku: Charakteristické jsou pupínky s bílým vrcholkem a černými tečkami obvykle kolem úst a na hrudníku a v horní části zad.

  3. Horkost krve: Charakteristické jsou červené pupínky obvykle kolem nosu, úst a obočí. Tento typ akné bývá často horší před menstruací a během ní.

  4. Jedovatá horkost: Charakteristické jsou neštovičky, jež mohou být bolestivé. Projevem mohou být také zanícené cysty. Nejčastěji postiženými místy jsou horní část zad a hrudník.

  5. Vlhká horkost s jedovatou horkostí a stázou krve: Charakteristické jsou hluboké, bolestivé, zanícené hrbolky a hnisem naplněné cysty. Tento typ obvykle zanechává dolíčky a jizvy.

  6. Nedostatek čchi plic a sleziny: Jedná se často o základní stav kombinovaný s vlhkosti a charakteristický dlouhotrvajícími pupínky, které vymizejí až po dlouhé době.

Podle TČM jak uvádí Maciocia většinou platí:

  1. Bílé tečky a černé tečky na čele, nose, horní části zad a hrudníku: horkost plic.

  2. Bílé tečky a černé tečky v okolí úst, na hrudníku a horní části zad: horkost žaludku.

  3. Červené pupínky v okolí nosu, úst a obočí, zhoršující se před menstruací/během menstruace: horkost krve.

  4. Bolestivé neštovičky, zanícené cysty v horní části zad a na hrudníku: jedovatá horkost.

  5. Hluboké bolestivé zanícené uzlíky, hnisem naplněné cysty, tvorba dolíčků a jizev: vlhká horkost s jedovatou horkostí a stázou krve.

  6. Dlouhotrvající pupínky, které mizí pomalu: nedostatek čchi plic a sleziny často kombinovaný s vlhkostí.

Podrobněji popsané příčiny akné a jak se ho zbavit čtěte v textu – Konec trápení s akné.


Přesto, že základem čisté pleti je správná výživa a doplnění bylin na vyloučení horkosti a posílení sleziny a yinu, tak pleti pomohou i šetrné preparáty – Čím ošetřovat aknózní a zánětlivou pleť.


V rámci dietetiky je třeba odkyselit organismus – využít můžete i dračí krev.


Z duchovního hlediska akné vyjadřuje obavu z kontaktu s druhými lidmi, vnitřní nejistotu, nechuť být s druhými, touhu skrýt se. Akné jakožto choroba kůže spadá dle TČM pod plíce. A právě velký nedostatek v plicích způsobuje smutek a může vést až k sebevražedným myšlenkám. Proto se při léčbě akné soustředíme nejen na vyloučení horkosti, léčbu jater a krve, ale také na posílení plic.


U akné je třeba dávat pozor na nesprávné kombinace jídel, např. zcela nevhodné je jíst sladké mléčné produkty, také obilí a slad, je třeba vařit velmi jednoduše, příliš nekombinovat, ideálně vyloučit veškeré mléčné výrobky včetně sýrů, ale také vejce, někdy se tělo od zaneseného organismu čistí i mnoho let. Mnohdy se organismus čistí nejen formou akné, ale třeba i formou pigmentových skvrn, protože slunce vytahuje cukr z těla ven tímto způsobem.


Na akné je vhodné vyzkoušet také odvar z ovesných vloček z řasou wakame (obyčejné vločky a řasu wakame přivést k varu, zastavit var, nechat nabobtnat, scedit a přidat pár kapek levandulového oleje a tímto omývat obličej).


Ale i při akné si můžete dopřát něco dobrého – Zásadotvorné šišky s mákem.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá a je třeba hodně investovat i do bylinných směsí, ale pak pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page