Krásná pivoňka dle TČM léčí poruchy menstruace i horečku
top of page

Krásná pivoňka dle TČM léčí poruchy menstruace i horečku

Něžná kráska, která příznivě působí na poruchy menstruace, závratě, křeče, bolesti v hrudi a v břiše, chorobné pocení, zánět žlučníku a prostaty. Upravuje menstruaci a jiné krvácivé stavy, má antiseptické a protihorečnaté účinky. To vše umí Pivoňka bělokvětá (Bai Shao). Je to vytrvalá bylina dorůstající až do výšky 1 metr. Má velké, sytě zelené, lesklé a kožovité listy.


Pro léčení se používají především její kořeny, které se vykopávají v létě a na podzim. Následně se očistí, zbaví hlavy, špičky a bočních kořínků, povaří se, odstraní svrchní kůra, naplátkují a usuší. Sušenou bylinu tvoří podélné plátky práškové struktury a bílé barvy, hladké a tvrdé. Kořen i čaj z pivoňky má hořko-kyselou chuť.


Pivoňky rostou na všech světadílech severní polokoule. Do Evropy byla pivoňka bělokvětá dovezena až v 19. století a dostala druhový název čínská, kvůli své původní domovině. Křehká krása květů pivoněk tyto květiny předurčuje hlavně k dekorativním účelům, ale hojně se užívá také v aromaterapii či kosmetice.


Využívána je také jako silná léčivka. V antickém Řecku se traduje, že pivoňku léčivými schopnostmi obdařil řecký bůh lékařství Paean. Kromě oficiálního léčení se pivoňka lékařská přidávala do různých lektvarů, zejména do nápojů lásky. Vnitřně se tato rostlina užívá především v podobě čajů, a to buď jako odvar z kořene, nebo z plně rozvitých okvětních lístků.


Kromě významného působení na menstruaci mají pivoňky blahodárné účinky také na činnost svalů. Uvolňují zatuhlé, napjaté a bolestivé svaly. Příznivě působí také na střevní peristaltiku – pomáhají při zácpě i průjmech a jsou vhodné i při bolestech žaludku. Pivoňka také pomáhá celkově zmírňovat křeče, a je proto vhodným doplňkem i při epilepsii či ledvinové kolice. Čaj z kořene pivoňky je výborný na dýchací obtíže. Užívá se při astmatu, proti kašli i ucpaným dutinám. Pročišťuje ledviny a podporuje jejich funkci. Je vhodný také při dně, která se stavem ledvin úzce souvisí.


V čínské fytoterapii se využívá kořen, který je cylindrického tvaru, 1-2 cm silný a 10-15 cm dlouhý. Na řezu je bílý s jemným lemem na povrchu a loukoťovitou kresbou jdoucí z centra. Lem může být narůžovělý. Chuť této léčivky je hořká a kyselá. Kořen se vykopává u tří až čtyřletých rostlin v létě a na podzim. Po oloupání se příčně nařežou na plátky a suší.


Pivoňka mléčnokvětá (bělokvětá), Radix paeoniae alba, Bai Shao podle tradiční čínské medicíny:

  1. vyživuje, harmonizuje a změkčuje játra

  2. chrání Yin

  3. podporuje krvetvorbu

  4. pomáhá ukotvit stoupající jaterní Yang

  5. ve spojení se skořicí harmonizuje vyživující a ochrannou Qi.

  6. pomáhá proti vypadávání vlasů a suché kůži

  7. léčí křeče, brnění končetin i migrény

Pivoňka bílokvětá, Radix paeoniae rubra, Chi Shao:

  1. pročišťuje horko

  2. ochlazuje krev

  3. rozhýbává blokádu krve.

Pivoňka polokřovitá, Cortex moutan radicis, Mu Dan Pi:

  1. pročišťuje horko

  2. silně ochlazuje krev

  3. mírně rozhýbává blokádu krve.

V bylinných směsích se často kombinuje několik různých léčivek dohromady a využívá se jejich vzájemný synergický efekt. Oblíbená triáda je pivoňka (Bai Shao), děhel (Dang Gui) a rehmánie (Shu Di Huang), např. do rýžového vína, kde společně vyživují krev a lehce rozhýbávají stagnace.


Která pivoňka a bylinná směs je pro vás konkrétně vhodná, zjistíte při osobní diagnostice – objednat se můžete prostřednictvím emailu tradicniterapie@gmail.com nebo telefonicky na 608 77 05 06.


Další tipy, rady a doporučení najdete v kategorii „Články“ – Byliny, potraviny, doplňky.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page