Nemocné děti často vyléčí změna stravy
top of page

Nemocné děti často vyléčí změna stravy

U malých dětí je třeba důsledně dbát na správnou výživu. Jedině tak se lze úspěšně vyhnout téměř všem nemocem. Silný, vyživený organismus je odolný. Bohužel současné děti většinou jedí příliš mnoho sladkostí, jogurtů a studených limonád. To jim může zcela zničit trávení a oslabit celý organismus. Stále více se nekvalitní strava odráží v dětské psychice – ADHD, hyperaktivita a zlobení dětí dle TČM.


Tradiční medicína připodobňuje proces trávení k procesu pálení alkoholu. Žaludek je jako nádrž na kvašení. Hromadí se zde jídlo a pití a dozrává zde. Pod žaludkem jsou umístěna kamna v podobě sleziny. Díky teplu sleziny dochází k odbourávání základních složek potravy.


Tímto způsobem přeměňuje jangová Qi (čchi) sleziny ty nejkvalitnější složky potravy na výpary, které putují vzhůru do srdce a plic. V srdci se z nich pak stává krev, v plicích další energie Qi (čchi). Plíce ji následně posílají do ostatních částí těla a díky srdci proudí krev po celém těle. Qi (čchi) je hnací silou všech ostatních přeměn a přesunů v těle a krev zvlhčuje a vyživuje veškeré tkáně. Pokud Qi (čchi) a krev mohou v těle volně proudit, dochází k bezproblémové výstavbě, obnově a zásobení všech tělních orgánů. Naopak když v těle není dostatek Qi (čchi) a krve, není tělo dostatečně zvlhčováno a zvyšuje se riziko nemocí.


Ta nejjemnější složka potravy, ze které vznikají Qi (čchi) a krev, se hromadí v palírně podobně jako alkohol. Čínská medicína tuto složku označuje jako „to čisté“. Vše, co zůstane, nazývá kalem. Z tohoto důvodu je proces tvorby Qi (čchi) a krve z těch nejkvalitnějších složek potravy popisován jako oddělování zrna od plev. To čisté putuje nahoru a kal je posílán dolů, kde je vyloučen jako odpadní látka.


Slezina a žaludek dětí jsou velmi slabé a nevyvinuté orgány. Dětské trávení dokáže jen s velkými obtížemi efektivně oddělovat to čisté od kalů. Proto se dětem nedostane z potravy tolik čchi (Qi) a krve, jako by se dostalo dospělým. I proto děti potřebují mnohem více spánku než dospělí. Dále pak dětské tělo nedokáže zcela vyloučit odpadní čchi (Qi). Ta se pak může uvnitř těla hromadit a páchat škody. Nebojte se vyzkoušet kvalitní stravu.


Důležité zásady dle terapeuta a dietologa Boba Flawse:

  1. Pevná strava u batolat musí být zaváděna velmi pomalu.

  2. Pokrmy mají být čisté, jednoduché, snadno stravitelné.

  3. Do dětského jídelníčku nepatří žádný cukr ani výrazná koření.

  4. Syrové a chlazené potraviny jen občas.

  5. Jogurty a mléčné výrobky pouze výjimečně.

  6. Podávat teplé kaše nebo vývary na snídani.

  7. Co nejvíce kvalitních obilovin.

  8. Opatrně s kyselými, ostrými a suchými potravinami.

  9. Pozor na přejídání a příliš krátké pauzy mezi jídly.

Abyste poznali, co se děje v organismu, sledujte stolici. Příliš řídká stolice je jasnou známkou nekvalitní stravy. Vhodnými potravinami zbavíte dítě hlenů, nespavosti i dalších potíží.


Pro správný vývoj dětského organismu je nutné zajistit mu dostatek vápníku a hořčíku. Ideální jsou vývary z kostí, polévka z fazolí uvařená s mořskými řasami nebo potraviny bohaté na chlorofyl, které jsou současně i přínosem slunečního svitu do organismu. Hořčík, vápník a vitamín D tvoří nerozlučnou kombinaci nutnou pro správný vývoj.


A proč bývají tedy děti tak často nemocné? Onemocnění dětí má dle tradiční čínské medicíny speciální patologii a charakteristiku původu. Hlavními rysy jsou podle MUDr. Josefa Luckého: orgán sleziny, plic a ledvin. Fakticky se nejedná o orgány jako takové, které známe z moderní medicíny, ale v čínském pojetí např. orgán slezina symbolizuje oblast správného zažívání – lymfy – imunitního systému.


Akupunkturní dráhy a orgány jsou zranitelné, energie proudící v meridiánech se může snadno odklonit ze svých toků. Pokud je tedy dětská obranná složka organismu (imunitní systém) oslabena, lehce tak právě při změně ročního období vzniká náchylnost a propustnost k vnějším patogenům.


Zdravý imunitní systém budou mít děti tehdy, když budou zdravě a v klidu jíst, dopřávat si výživnou snídani, dostatečně se hýbat a spát, budou se pohybovat na čerstvém vzduchu v přírodě a nebudou se fyzicky a psychicky přetěžovat.


Jak dále můžete zlepšit zdraví svých dětí, se dočtete v textech v kategorii „Články“.

Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře.

bottom of page