Proč zrovna já mám problémy s váhou a musím držet dietu?!
top of page

Proč zrovna já mám problémy s váhou a musím držet dietu?!

„Děda má devadesát, jí samé tlusté maso, kouří, pije slivovici a je úplně zdravý,“ říkávají někteří a v této otázce je cítit křivda. Jak to, že on „dělá všechno špatně“ a přesto je zdravý. A proč „já musím držet dietu a cvičit“, není to fér…


Život není a nikdy nebyl spravedlivý. Rodíme se s různými geny, v rozličných rodinách a za všemožných okolností. K tomu se přidává výchova, společenské tlaky nebo snad i „karma“. Všeobecně je ale na prvním místě psychika. Právě naše vnitřní rozpoložení dokáže ovlivnit úplně všechno. Aby to nebylo tak jednoduché, tak u nadváhy či obezity musíme počítat také s hormony a metabolismem, který ovlivňujeme my sami každý den.


Náprava metabolismu je základním motivem téměř každé „západní“ diety. V lidském metabolismu mohou nastat poruchy zpracování všech potravin, které jíme. Včetně těch „velmi zdravých“. Všechny dietní systémy by tedy měly vést k tomu, aby se v těle netvořil zbytečný odpad, tedy škodlivé metabolity neboli hlen. Slovo hlen či sliz symbolizuje látky, které v těle vznikají, když potrava není dostatečně zpracována, využita a vyloučena.


Často k tomuto jevu dochází z přejídání, kdy enzymy nedokáží přílišné množství potravy zpracovat. Tvoří se hlen, který se usazuje v různých orgánech.


Usazování hlenu způsobuje vážné potíže – nejen estetické (jako je akné), ale i zdravotní (tromby, embolie, angina pectoris, infarkt, mozková mrtvice, struma, cysty, myomy, nádory, kameny apod.).


U obézních lidí je nadbytek hlenu více než častý. Pro zhubnutí je třeba hlen odstranit – úpravou jídelníčku. Pokud je pro vás „zdravý jídelníček“ a „dieta“ strašákem, vyhněte se jim a začněte nejprve pracovat na své psychice. Jíst zdravě vás totiž musí bavit! A bavit vás i bude – jen je třeba odhodit strach.


Tipy pro hubnutí podle TČM:


1. hubnutí jinových konstitucí:


Člověk jinové konstituce podle tradiční čínské medicíny je často postavy hruška, má bledou pokožku, celulitidu, sklon k únavě, ospalosti, nízkému tlaku, spíše potřebuje zahřívat, prokrvovat, tonizovat.

- tento typ člověka potřebuje pro zhubnutí významně přidat bílkoviny (ryby, luštěniny, vejce) a naprostou většinu potravin vařit nebo tepelně upravit. Není vhodné sladké, pečivo a z ovoce se doporučují spíše jen kyselkavé a svíravé druhy.

- tamarind - obvykle pro zrychlení metabolismu ho přidáváme do čaje, do kaší, do ovocných pudinků. Obdobně funguje červený rybíz, dřín, rakytník, aronie, které také můžeme využít do směsí nebo i samostatně. Tamarind se kupuje jako pasta nebo jako sušené lisované plody, s peckou nebo bez pecky (pecka se vyhodí) - můžete ho smíchat s máslem a skořicí, s chilli nebo i se špetkou sušeného zázvoru - a užívat čtvrt lžičky 1x denně těsně před jídlem. Pokud máte po několika dnech pocity překyselení, nebo máte citlivé zuby, na pár dnů užívat přestanete.

- směs koření pro hubnutí - ceylonská skořice, sušený zázvor, chilli (nebo místo chilli dáme pepř černý mletý) - vmíchejte do medu, uchovávejte v ledničce. Užívejte 2x denně těsně před jídlem malou lžičku - hodí se především pro chladnější dny.

- pokud se jedná o ženu v menopauze, kromě koření je podpořit hormonální systém i bylinkami jako je eleuterokok, ženšen, aralka, rdesno mnohokvěté, andělika a dalšími.


2. hubnutí jangových konstitucí:


Člověk jangové konstituce podle tradiční čínské medicíny je svalnatý, má sklon k vysokému tlaku, bývá hovorný, družný, workoholický, postavou spíše jablko. Pokud má nadváhu, má tvrdé tukové obaly a pevné břicho.

- využijte ovocné kompoty uvolňující a zchlazující vnitřní suché horko, přidejte fenykl nebo hřebíček.

- vhodné jsou tapiokové dezerty s ovocem a kokosovým mlékem.

- uberte maso a bílkoviny, protože maso tomuto typu v hubnutí spíše brání.

- z koření můžete připravit směs mletý kmín kořenný, mletý koriandr plod, mletý fenykl - smíchat, vmíchat do másla a vždy těsně před jídlem malou lžičku polknout.

- jsou vhodné polévky z petržele (kořen i nať) - petržel rozpouští tukovo-vodní nánosy (podle TČM rozpustí hlen (tuk) na vodu, která odejde močí), do kterých dáme i další zeleninu - mrkev, kedluben, lotos kořen, brambory, sůl, atd. 


Samozřejmostí je začlenění pohybu do každého dne. Ale nic se nemá přehánět. Důležité je střídat sport s relaxací. Podle fyzioterapeutů je důležitý jeden zcela zásadní obecný princip: Abychom se na jakoukoliv zátěž adaptovali a dosáhli vůči ní lepší odolnosti, je naprosto nezbytná její periodizace. Periodicita v zatížení (střídání zátěže a odpočinku či různých typů zátěže) má v adaptačních procesech na tělesnou zátěž zásadní význam. Její nerespektování vyvolá tzv. jojo efekt. Je to stejné u tréninku profesionálních sportovců, děti, amatérů a sportu pro všechny. Nelze trénovat jen v jednom typu zatižení, je potřeba jej kombinovat například se stresem tepla, emoční zátěží apod., jen to pak vede k dlouhodobé udržitelnosti tréninkové adaptace. Stejný přístup s respektováním těchto základních principů je nutné zvolit i pro další aktivity, třeba i pro řízené snižování váhy.


Typickým příkladem nerespektování periodicity v adaptačních procesech je obecně známý jojo efekt u hubnutí. "Důvodem je nepochopení a nerespektování důležitosti kombinace principu homeostázy, principu stresové reakce a všeobecného adaptačního syndromu a principu periodicity. Pokud cílíme program na soustavné, třeba i pomalé snižování váhy, nedovolí tento pozvolný lineární tlak organismu nikdy dosáhnout vyrovnaného prostředí, a tak hned po ukončení přísných režimových opatření dojde k adaptační fázi na tento stres. Tím je rychlé zvýšení váhy nad původní úroveň. Organismus to dělá proto, aby to pro něj příště, až nastane stejná situace, nebylo tak zatěžující. Organismus sám totiž neví, že cílem bylo zhubnout, a tak se jednoduše brání, aby při každé další podobné situaci byl vůči další vlně hubnutí (strádání) odolnější. Hubnutí se stává stresem a organismus se vlivem adaptace snaží připravit. Pokud tedy snižujeme váhu přímočaře, porušujeme základní pravidla adaptačního syndromu. Stresujeme, ale nedáváme šanci k úpravě homeostázy (znovunastolení stálosti prostředí), a navíc stresujeme jen jedním směrem v jedné velmi dlouhé periodě. Z hlediska přirozených principů fungování organismu tento model nemůže ve svém důsledku nikdy pořádně naplnit očekávání. V drtivé většině komerčních programů zaměřených na hubnutí je však toto bohužel zcela běžné," říká Pavel Kolář.


Aby pro vás hubnutí nebylo „neuskutečnitelné“, navštivte odborného terapeuta, který vám doporučí byliny, s jejichž pomocí si upravíte metabolismus a přejdete na zdravější životní rytmus bez odporu a naopak s lehkostí.


Další rady, tipy a doporučení najdete v kategorii „Články“ – Diety, trávení, diabetes


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá a je třeba hodně investovat i do bylinných směsí, ale pak pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.


bottom of page