Vitiligo – nedostatek pigmentace v kůži a jak ho řešit
top of page

Vitiligo – nedostatek pigmentace v kůži a jak ho řešit


Vitiligo je chronické neinfekční onemocnění kůže, které se projevuje světlými fleky na kůži. Tyto bílé skvrny poukazují na stagnaci energie a nesoulad mezi Qi (čchi) a krví. Principem léčby je proto rozhýbání Qi (čchi) a doplnění sleziny, aby správně tvořila Qi (čchi) i krev. Důležité ale je také pročištění krve jater pomocí jaterních čajů a práce na psychice. Ukazuje se, že u vitiliga často výrazně pomůže psychoterapie a sebereflexe. Pacienti s touto nemocí mívají pocit výjimečnosti nebo nadřazenosti v některé oblasti života.


Vitiligo je považováno za autoimunitní onemocnění, kdy imunitní systém napadá a zabíjí melanocyty, tj. pigment produkující buňky. Někteří vědci se domnívají, že melanocyty se ničí vzájemně, popř. samy sebe. U mnohých lidí je vitiligo spuštěno traumatem pokožky, např. spálením od slunce, vystavení chemikáliím, ale také emočním stresem.


Vitiligo nebolí, nesvědí ani nevyvolává jiné nepříjemné pocity. Začíná typicky náhle, potom následuje období klidu a pak se pomalu šíří. Vitiligu je třeba přizpůsobit i životní styl, kdy se nedoporučuje podstupovat na postižených (kosmetické) zákroky, při kterých dochází k porušení kůže (např. piercing, permanentní make-up ap.).

Studie prokázaly výrazný účinek silymarinu na vitiligo, proto se pacientům mimo jiné doporučuje také užívání kvalitního ostropestřce.


Tradiční čínská medicína používá pro léčbu vitiliga především směs TFB4 baidianfeng jiaonang. Obsahuje čínské léčivky Danshen (vyživuje a oživuje krev), Zicao (odstraňuje jedovatosti), Baijili a Dubuo (vylučují vítr a jedovatosti). Longdancao, Shengdthuang, Batranpli unshen (pročišťují horkost), Shengdihang (ochlazuje krev) a Muanshen (vyživuje jin). Xuanshen a Biziarufuking (odstraňují jedovatosti). Uvedená směs je použitelná zejména za přítomnosti větrné suchosti s horkostí krve. Tento typ je charakterizovaný jasnými bílými skvrnami a je nejčastější u mladých osob (do cca 35 let věku) na horní polovině těla, příp. všude po těle. Typický je rovněž náhlým vznikem a rychlým rozvojem. Jazyk může být červený s málem povlaku.


Dalšími vhodnými prostředky je také auricularia (jidášovo ucho), tinktura z vlaštovičníku, čaj guduchi a manayupa. Chce to trpělivost, sebepřijetí a zpracovat touhu po uznání.

Více o kožních potížích se dočtete v sekci „Články“, v kategorii „Akné, ekzémy, problémy kůže

Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.



Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506.



Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page