Chtít, aby mě všichni měli rádi, je cesta utrpení
top of page

Chtít, aby mě všichni měli rádi, je cesta utrpení

Být oblíbený, slušný, vypadat dobře, s každým vycházet – to jsou hodnoty, které vás mohou úplně zničit. Přitom slýcháme často od rodičů: „Hlavně, aby byl dobře vychovaný, pozdravil a slušně se choval.“ Místo abychom slýchali: „Hlavně, aby byl spokojený a šťastný, aniž by tím někomu ubližoval.“ Protože základem je být opravdový, být svůj. To je cesta ke spokojenosti a radosti ze života. Samozřejmě ve své opravdovosti nesmí dojít k omezování druhých.

Autenticita. To je synonymum pro opravdovost. Konat to, co chceme konat my, ne co chce po nás táta nebo církev. Žít svůj život. Vůbec to ale není jednoduché. Největší překážkou je strach. Obavy, že budeme odsouzeni, že nás nikdo nebude mít rád.

Paradoxně mnohdy si svou vlastní originalitu uvědomují lidé, kteří měli náročný život. Umí si více procítit, že nezáleží na tom, co se nám děje, nýbrž na tom, jakým způsobem to přijímáme. Nemějte na minulost vztek nebo výčitky. Poučte se z ní.

Na cestě k autenticitě se nejprve pozorujte, jací jste, když se nikdo nedívá. Štěstí nelze dosáhnout tím, že se člověk bude snažit být tou společensky tolerovanou verzí, tím obecně přijímaným průměrem, který nikdo ani neví, jaký má být.


Autenticita přitom neznamená hrubost nebo nezdvořilost. Jednání autentického člověka znamená, že pokud je mu něco nepříjemné, pokusí se to nedělat. A mohou to být detaily. Třeba jste naučeni, že máte pustit v trolejbuse pustit sednout staršího člověka, i když jste třeba zrovna oslabení a unavení. Nebo jste naučeni, že je nutné chodit v neděli na návštěvu tchýně i v případě, že máte hromadu práce, která nejde odložit. Případně že je nemístné smát se s otevřenou pusou. A že je odsouzení hodné, když čtete laciné knihy a sledujete laciné filmy a nedej bože ještě u toho v posteli jíte chipsy! A úplně nehorázné je pozvat k sobě někoho na návštěvu, když nemáte uklizeno!

Čím víc jste sešněrováni různými příkazy, zákazy, nařízeními apod., tím méně je ve vašem životě radosti. Pokud chcete být autentičtí, je třeba vědět, kdo jste a co chcete. Vědomí sebe sama, svých pocitů, potřeb, hodnot je předpokladem vědomého vztahu.

Když se cítíte špatně, není užitečné předstírat, že je vám dobře. Autentický člověk ale není sobec. Jen zkrátka nelže. Sobě ani druhým.

Psycholog David Kusk uvádí: „V naší psychice se stále něco děje. Lidé v okolí v nás vyvolávají pocity, hlavou nám proudí myšlenky. Pokud si vypěstujeme citlivost vůči tomu, co v nás v nejrůznějších denních situaci probíhá, budeme si moci mnohem lépe porozumět. Často si totiž vlastních emocí nejen nevšímáme, ale také si je zakazujeme. Neradi si připouštíme, že v nás sousedka na chodbě vyvolala svými útoky pocit nenávisti, anebo že můžeme k vlastním rodičům pocítit třeba odpor. Pokud si ale dokážeme uvědomit a připustit, že se teď opravdu zlobíme, opravdu cítíme sympatie, zažíváme nudu anebo touhu pochopit partnera, dovolíme si tak přijmout sami sebe i s tím, co se nám na sobě nemusí líbit. Je to mnohem efektivnější přístup, než sám sobě nalhávat, že se nezlobím, když zároveň svírám čelisti vztekem, že se nebojím, když se vevnitř třesu. Je paradoxní, že pokud se nám podaří, akceptovat sebe i s těmi temnějšími stránkami, dokážeme je pak mnohem lépe změnit, než když se obviňujeme a nenávidíme za to, co se v nás děje. A umíme pak i laskavěji přijímat nejen sebe, ale i druhé, včetně svých partnerů, které můžeme místo kritiky zahrnout láskou.

Někdy si svou vlastní osobnost uvědomíme zejména v situacích, kde jsme mimo svou komfortní zónu. V neznámých vodách. Kde naše mysl nemá naučené vzorce chování. A musí reagovat přirozeně.


Takto se zlepšuje nejen psychika, ale celé tělo. Např. otužování. V zimě koupání v ledové vodě vnímáme jako velmi nepříjemné. Ale zkušenost a naše reakce může být jiná. Protože když k tomu přistupujeme nově, nezatíženi strachem a poučkami, spontánně, v hlavě změníme, že špatné není zas tak špatné a uvnitř organismu se vše změní. „Podmínky jsou nic moc, ale umím je zvládnout.“ Imunitní systém se v tu chvíli dostane do klidu a uvolnění a dobře reaguje.



Další tipy, zajímavosti a doporučení najdete v kategorii „Články“ – Psychoterapie, psychické potíže a jejich řešení

Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Tradiční terapie nenahrazuje léčbu západním lékařem a informace uvedené na webu tradicni-terapie.cz nelze považovat za vědecky podložené. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

bottom of page