Nebojte se zkoušet nové věci, obohatí vás to!
top of page

Nebojte se zkoušet nové věci, obohatí vás to!

Děsíte se zdravých věcí? Ohrnujete nos nad zdravým jídlem, aniž byste ho ochutnali? Přicházíte tak o skvělé kulinářské zážitky! Nenechte se ošálit a vyzkoušejte to na vlastní jazyk… Zdravé vaření vám dodá novou energii a vitalitu!


Strach – to je jeden z nejčastějších důvodů, proč milovníci tučných smažených jídel nikdy nevyzkouší skutečně zdravé jídlo. A není to strach, že by jim to „zdravé“ zachutnalo, ale strach, že přijdou o své návyky, rituály, hračky… Nacpat si břicho pozdě v noci čokoládovou zmrzlinou je přeci tak úžasné! A co teprve chipsy! Ty jsou nejchutnější zásadně až kolem půlnoci! Opovažte se to někomu vymlouvat nebo dokonce brát! Ve skutečnosti není nutné si násilím cokoli odpírat. Naopak – při správném přechodu na zdravou stravu nic neztratíte, ale získáte!


Zdravé vaření nevyžaduje žádné velké změny. Stačí úplné maličkosti, které hravě zvládne téměř každý. Jděte na to logicky: když se učíte tančit valčík, nemusíte přeci zapomenout tančit polku! Klidně se obohacujte a nic neubírejte! S tímto pocitem vás bude zdravé vaření skutečně bavit! A postupně vás nenásilně promění…


Základním předpokladem pro zdravé vaření jsou jednoduché plnohodnotné suroviny. V reálu to znamená, že si koupíte kvalitní potraviny bez chemikálií a podivných přísad. Přinášíme vám několik tipů, jak nahradit nezdravé produkty:

  1. Rozmrazené pečivo x kváskové celozrnné pečivo

  2. Měkký sýr x tvrdý sýr

  3. Margarín x pravé máslo (či kvalitní tuk)

  4. Chemicky ošetřené ovoce x domácí ovoce z farmy

  5. Mléčná laciná čokoláda x kakaová čokoláda oslazená stévií

  6. Běžná zmrzlina x smetanovo-jogurtová zmrzlina

  7. Limonáda x domácí džus

  8. Ovocný jogurt s dochucovadly x bílý jogurt + džem bez barviv a cukrů

  9. Šizené uzeniny x uzeniny s vysokým podílem masa

  10. Kořeněné mleté maso x čisté maso

  11. Přesnídávka x jablka

  12. Kečup x rajčata

  13. Cukr x med

  14. Bílá mouka x špaldová mouka

Kvalitní potraviny vás nadchnou – budete se po nich cítit plni energie a síly. Je ale třeba je také správně připravit. Upřednostňujte vaření ve vodě či páře, grilování bez tuku před smažením a pečení zaměňte za dušení. Když máte obavy, vyzkoušejte si zdravý oběd objednat z kvalitní (třeba i vegetariánské) restaurace, abyste pro vás nové suroviny ochutnaly a nebály se jich.


Nehledejte dokonalý, okamžitě dostupný stravovací režim na celý život, ale postupně zlepšujte ten současný. Vaše stravovací přístupy se budou postupně vyvíjet. S narůstajícím uvědoměním pro vás bude stále důležitější intuice. Vývojem projde také znalost přípravy jídla a vlastností potravin. Snažte se změny neuspíšit. Postupujte harmonicky a „netlačte řeku“…

1. Pravidelnost Neměňte příliš často ani výrazně režim a čas stravování nebo složení a množství produktů. Velmi špatné je „přeskakovat“ z jedné diety na druhou. Obecně platí, že při výběru svého jídelníčku byste se měli v první řadě po jídle cítit dobře.

2. Klid Jezte pomalu a promyšleně. Na jídlo si vždy najděte klidné místo a dostatek času. Velmi důležité je vyhnout se rozptylování při jídle.

3. Snídejte Neválejte se příliš dlouho v posteli ráno a nezůstávejte vzhůru až pozdě v noci. Nejlepší čas na trávení snídaně je mezi 7. až 9. hodinou. Snídaně by měla být vždy ve stejný čas a vždy by měla být teplá, snadno stravitelná i výživná.

4. Spěte Choďte spát nejpozději ve 23:00. To má zajistit játrům a dalším orgánům čas očistit tělo od toxických látek a odpadů. Adekvátní spánek je navíc nezbytný pro správnou látkovou výměnu.

5. Posilněte střed Funkci sleziny a trávení posílíte omezením tzv. „studených“ potravin (vepřové maso, mléčné výrobky), syrových (ovoce, zelenina), chlazených (přímo z ledničky) jídel a nápojů, sladkostí. Naopak zařaďte do jídelníčku obiloviny, zrní, tepelně zpracovanou zeleninu.


Další tipy, rady a doporučení najdete v textech v kategorii „Články“.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování psychiky NLP atd.)

Co prospívá jednomu, druhému prospívat nemusí, přitom oba mohou mít stejný zdravotní problém.

S čím vám mohu pomoci:

  1. Doporučení vhodné stravy a životního stylu

  2. Detoxikace, redukce váhy

  3. Únava, potíže se spánkem

  4. Problémy s trávením včetně prediabetes a hypoglykémie

  5. Akné, ekzémy, plísně

  6. Menstruační potíže, hormonální nerovnováha, klimakterium

  7. Nervozita, napětí, úzkost, psychické potíže

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page