Dusíte se? Chybí vám železo!
top of page

Dusíte se? Chybí vám železo!

Železo chybí stále více lidem. Železo se přitom podílí na transportu kyslíku k buňkám a jeho přínos pro lidský organismus je tak klíčový. Železo je nezbytnou součástí krevního barviva hemoglobinu, které zajišťuje transport kyslíku do všech buněk těla a je tak nezbytné pro dýchání. Železo je také součástí myoglobinu, který zásobuje kyslíkem svaly.


Mezi příznaky nedostatku železa patří únava, slabost, nechutenství, poruchy soustředění nebo bledost. Mezi skupiny lidí, kteří by si měli na dostatek příjmu železa dávat pozor, patří dospívající děti, těhotné a kojící ženy nebo třeba sportovci, starší lidé či ti, kteří prodělali nějakou operaci spojenou se ztrátou většího množství krve. Většina příznaků souvisí se sníženou kapacitou krve pro dýchací plyny. Chudokrevný člověk se při námaze začne zadýchávat a je dušný. Mohlo by se až zdát, že má nějakou plicní nemoc.

Jeho plíce jsou však v pořádku, jen se snaží více pracovat, aby okysličily krev.


V našem organismu se železo zpravidla nachází ve formě organické – hemové železo, v menším množství ve formě anorganické – nehemové železo. Hemové železo nelezneme v krvi jako hemoglobin, ve svalech jako myoglobin. Červená krvinka má poměrně krátký život – asi 120 dní. Až doslouží, železo, které obsahuje, je recyklováno. Aby se mohla narodit nová, mladá, svěží, silná červená krvinka, potřebuje kromě železa i další podporu, zejména:

  1. vitamíny E a C (Bez nich železo zůstává v těle a může působit toxicky. Podle TČM vitamín E vyživuje krev, doplňuje Yang a posiluje šlachy a kosti. Vitamín C pročišťuje srdeční horkost, zastavuje krvácení, rozpouští toxiny a utišuje ducha.)

  2. hořčík s vápníkem (dohromady)

  3. vitamíny skupiny B: zejména B6, B9 a B12 (B6 dokáže zvýšit množství hemoglobinu během pár dnů i na dvojnásobek hodnoty. Přijímáme-li ho spolu s hořčíkem, je efekt ještě výraznější a rychlejší. Podle TČM zprůchodňuje játra a napravuje Qi (čchi), pročišťuje horkost a uvolňuje stísněnost. Podobně působí i další vitamíny skupiny B, je proto vhodné užívat celý B-komplex.)

  4. kyselina chlorovodíková v žaludku (Tráví železo přijímané potravou, které je pak vstřebáno. Doporučuje se červená řepa (betain), sójová omáčka, kvalitní ocet, olivy… a správné dýchání.)

Podle tradiční čínské medicíny je chudokrevnost tzv. „prázdnota krve“ XUE XU, která velmi často následuje po dlouhodobější prázdnotě Qi (čchi), danou především slabostí sleziny. Léčí se proto hlavně posílením sleziny vhodným jídlem: kaše celozrnné a rýžové s černým sezamem, dušená zelenina, dýně, brambory, cukety a syrová zelená zelenina typu salátů a podobných výhonků.


Krev mocně doplňuje bylinka andělika čínská, podpoří ji čerstvý vzduch, který dodá buňkám kyslík.


V lidském těle najdeme zhruba 3 až 4 gramy železa, z nichž většina se nachází právě v hemoglobinu. Během dne dochází k jeho určitým ztrátám, proto je třeba ho do těla neustále doplňovat. Příjem by měl přitom převyšovat jeho ztráty, protože železo se špatně vstřebává. Lépe využitelná je forma přítomná v živočišných potravinách, na železo jsou bohaté zejména vnitřnosti a červené maso, ale i drůbež nebo ryby. Z rostlinných zdrojů, u kterých je vstřebatelnost mnohem nižší, je možné jmenovat luštěniny, listovou zeleninu, sušené ovoce nebo některé druhy semen a ořechů.

Železo obsahují především tyto potraviny:

  1. Amarant

  2. Quinoa

  3. Játra (především vepřová)

  4. Hovězí maso

  5. Vaječný žloutek

  6. Tmavá listová zelenina

  7. Ovoce (například jahody, fíky, meruňky, atd.)

  8. Luštěniny (čočka, bílé fazole cizrna)

  9. Semínka (slunečnice), ořechy (kešu, lískové ořechy, mandle)

  10. Tofu

  11. Melasa

  12. Mořské řasy

Chudokrevnost může vést ke stálým poruchám, které nelze odstranit pouze tabletou železa. Léčba bývá bohužel dlouhodobá, jedná se o rok i delší dobu. U lidí s genetickými poruchami vstřebávání železa jde o proces na celý život. Tělo navenek vypadá jednoduše, jde však o souhrn složitých procesů, které neustále běží – od narození až do smrti. Je-li anemie již v plném proudu, častější konzumace potravin se zvýšeným obsahem železa ke zlepšení stavu nestačí.

Když je krev chudokrevná, nemá organismus k dispozici dostatek potřebných plynů a živin pro dobrou prosperitu. Anemie souvisí s chorobami trávicího traktu (hlavně žaludku). Zánětlivé procesy v žaludku či onemocnění sliznice vedou k tomu, že časem začíná být vstřebávání železa střevem nemožné. Zdravá sliznice zdravého žaludku vyrábí bílkovinnou látku – faktor jménem Kasla. Tento faktor se spojí se železem a provede je do střev. Ve střevě se při vstřebávání železa faktor Kasla rozpustí.


U každé nemoci je třeba nejdříve znát příčinu, a pak teprve ji lze léčit. Základní příčinou bývá stres. Stres totiž způsobuje žaludeční a střevní poruchy, a nemoci žaludku jsou hlavním důvodem chudokrevnosti. Vitamin B12 se vytváří bakteriemi, které žijí v tlustém střevě, pouze však za podmínky, že jídlo obsahuje kobalt. Bez této látky se vitamin B12 neprodukuje, a proto je u lidí častý chronický nedostatek tohoto vitaminu, a tím také nedostatečné působení na vytváření erytrocytů v kostní dřeni.


Další rady, tipy a doporučení najdete v kategorii „Články“ – Byliny, potraviny, doplňky


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.

Nabízím sestavení bylinných směsí (případně i jídelníčků) přímo na míru. Co prospívá jednomu, druhému prospívat nemusí, přitom oba mohou mít stejný zdravotní problém. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

S čím vám mohu pomoci:

  1. Doporučení vhodné stravy a životního stylu

  2. Detoxikace, redukce váhy

  3. Únava, potíže se spánkem

  4. Problémy s trávením včetně prediabetes a hypoglykémie

  5. Akné, ekzémy, plísně

  6. Menstruační potíže, hormonální nerovnováha, klimakterium

  7. Nervozita, napětí, úzkost, deprese

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Stejně tak ani bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech

bottom of page