Jak pomáhá psychoterapie a proč je důležitá
top of page

Jak pomáhá psychoterapie a proč je důležitá


Na terapii se mnoho lidí bojí. Bezdůvodně. Často se vymluví, že psychicky jsou v pohodě a psychologa považují za vhodného jen pro blázny. Popovídat si s empatickým terapeutem však nahradí stovky léků a bylin. Pomůže vám otevřít oči, najít sebe i svou životní cestu.

Kdo není připraven změnit svůj život, nemůže se uzdravit, říkával Hippokratés už stovky let před Kristem. K léčení používal zejména byliny. Hippokrates obhajoval mezi jiným tyto dvě zásady:

1. Příroda léčí nemoci.

2. Nedokážeš-li vyléčit pacienta potravou, ponech léky v chemikově nádobě.


Už tehdy věděl, že pacient má ze svého pozorování pochopit podstatu své nemoci, přijmout ji a poučit se z ní, aby se napříště chyb vyvaroval.


Bohužel, lidé si nepamatují na to, co prodělali. Často si vzpomínají na věci, které se vůbec nestaly! To je běžný jev. Proto nemohou ani chápat souvislosti a podstatu každého svého problému. O to těžší pro ně je pochopit, že musí ve svém životě uskutečnit změnu. Mnoho lidí skutečně není připraveno změnit svůj život.


Pomoc nabízí i psychoterapie. V psychoterapii je velmi důležité, tzv. terapeutické spojenectví, ve kterém se ukazuje jedinečnost klienta i terapeuta: Klient do terapie vstupuje jakožto největší odborník na svůj život. Terapeut, jakožto odborník na metodu léčby pomáhá klientovi najít řešení k jeho spokojenosti. Rozhodně není psychoterapie jen vypovídáním se.


Paradoxně nezáleží tolik na tom, v jakém psychoterapeutickém směru má terapeut vzdělání. Důležité je, aby klient byl motivovaný k práci na sobě a aby si vybral terapeuta, se kterým se bude cítit dobře.


Psychoterapie se na rozdíl od běžných medicínských oborů zabývá prací s myšlenkami, emocemi, chováním, přesvědčeními, vzpomínkami apod. Málokdo ovšem ví, že ačkoliv psychoterapeut nepředepisuje žádné léky, ani fyzicky nemanipuluje s lidským tělem, dokáže působit na fyzickou strukturu mozku.


S nástupem moderních zobrazovacích metod se zjistilo, že terapie je léčebnou metodou, jež dokáže pozitivně působit na specifické části mozku, které jsou oslabeny vlivem duševního onemocnění. Například při depresi jsou oslabená centra, která mají za úkol vybavovat naše pozitivní vzpomínky a naopak jsou zvětšené (více aktivní) části mozku, které jsou považovány za centrum strachu.


Terapeut pomáhá klientovi v rozpomínání si na pozitivní přesvědčení z minulosti, které díky depresi „zapomněl”. Zároveň vhodnými terapeutickými postupy jsou ošetřeny negativní emoce a tlumena stresová reakce. Psychoterapeutické působení dokáže navodit změny mezi spoji nervových buněk i „zahojit“ oslabená mozková centra.

Klient se učí spontánně, jak regulovat vlastní emoce, jak se vypořádat s negativními myšlenkami i jak změnit nefunkční chování. Tím, že se učíme, jak lépe zvládat zátěžové situace, naslouchat vlastnímu tělu a správně sytit své potřeby, dochází ke změnám nejen v mozku ale i v těle. Vznikem nových návyků se zbavuje škodlivých vzorců chování.


Další tipy pro zdraví najdete v textech v kategorii Články – Psychika, deprese, úzkost


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.


Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře.

bottom of page