Omamné kávové aroma – je snadné se zamilovat
top of page

Omamné kávové aroma – je snadné se zamilovat

Tmavá a hořká i světlá a jemná – káva může mít mnoho podob a její svět je nekonečně pestrý. A protože káva je zásadní pro světovou ekonomiku (jde o nejobchodovanější komoditu hned po ropě), odborníci nás rádi přesvědčují o její blahodárnosti. Kávová lahůdka se tak stala každodenní součástí našich životů. Šálek kávy přináší potěšení, úlevu i příval energie.


Příliš vysoké dávky kávy ale způsobují trávicí potíže a vyčerpávají ledviny.


Káva má dle TCM chladnou povahu, ta se ale pražením mění na horkou, umí stimulovat a odvádět z organismu vlhkost. Její chuť je hořká.  Káva je také močopudná.

Káva dodá organismu okamžitou vzpruhu, ale neumí energii dodat, umí jen přinutit organismus, aby sáhnul do svých rezerv, čímž se z dlouhodobého pohledu jestě více vyčerpává. U některých lidí dojde po energetickém vrcholu k rychlému sestupu, ochlazení periferních oblastí rukou, nohou, ochladí se také hýždě a dokonce celkový tělesný pocit je chladnější. Proto je malé espreso tak oblíbeným občerstvením během horkých dnů v Itálii.


Tradiční čínská medicína vnímá veškeré stimulanty jako nevhodné. Ve skutečnosti totiž berou energii z ledvin a stimulují nadledvinky. Kdo chronicky stresuje své nadledvinky, má nadprodukci hormonu kortizol. To může způsobovat úbytek energie po ránu, oslabovat metabolismus a způsobovat přejídání, zvýšení množství tělesného tuku a snížení hmotnosti svalů. Zvýšené hladiny kortizolu navíc výrazně zhoršují kvalitu spánku. Asijská medicína nerozlišuje nadledviny jako samostatný orgán oddělený od ledvin. Konzumace kávy tedy přispívá k vyčerpání ledvin, případně k prázdnotě a úbytku esence jing.


Káva také zvyšuje energii žaludku a jako taková je zahřívací, proto je naprosto nevhodné pít ji při zánětech (protože zvyšuje jejich horko), zvláště při zánětu žaludku. Dle TČM káva také zpomaluje tok energie jater čchi, což může pomalu způsobit srdeční choroby, infarkt i bolesti hlavy. Snižuje také schopnost zadržovat a vstřebávat některé minerály jako například hořčík, vápník, zinek a železo.


Vědci zjistili, že pouhé vdechování vůně z kávy dokáže ovlivnit aktivitu receptorů v našem mozku, čímž se sníží pocit únavy a potřeba spánku. Cítíme se potom méně ospalí.


Už po 5ti hodinách se z těla odbourá 50% zkonzumovaného kofeinu. Ale odbourání veškerého zkonzumovaného kofeinu zabere celý den.


Osoby s nedostatkem jangu nebo s vlhkostí snesou více kávy než lidé s prázdnotou jin. Káva vstupuje do ústřední dráhy (Chong mai) a může být velmi škodlivá ve vztahu k ženskému reprodukčnímu cyklu.

Pozitivní účinky může mít pro někoho, kdo se živí těžkými, tučnými jídly – káva pročišťuje střeva a ulevuje zácpě, která je důsledkem takové diety. Mírné pití kávy pomáhá játrům.


Je důležité, zda máte na kávu chuť, protože je hořká, nebo zda vám dodává energii. Touha po hořké chuti poukazuje na nerovnováhu v srdci a v tenkém střevu.


Pokud již pijete kávu, dopřejte si kvalitní. Při pěstování kávy se bohužel používají jedovaté pesticidy a herbicidy, při výrobě instantní kávy zase škodlivé chemikálie. Navíc také oleje, které káva obsahuje, snadno žluknou. Z těchto důvodů je nejlepší organická káva z celých kávových zrn, kterou si můžete sami namlít dle potřeby. V případě kávy bez kofeinu je nejlepší variantou ta, která se zpracovaná pomocí páry.


S přidaným kořením jako např. kardamom nebo skořice se káva stává méně agresivní pro žaludek. Přidáním cukru a smetany sice snížíte vysušující účinek, nicméně zase více zatížíte trávící systém. Při pití kávy, která obsahuje přidanou houbu reishi, nedochází k tak prudkému poklesu energie. Je to díky účinkům reishi, která energii doplňuje, takže příjemný efekt z pití kávy přetrvá déle.


Kávu byste nikdy neměli pít na lačno, při onemocněních žaludku, při poruchách spánku, nočním pocení, při PMS syndromu (v tomto případě není vhodná ani špaldová káva), v klimakteriu a v těhotenství.

Ideální náhradou za kávu je nápoj z ječmene, který je diuretický, rodí tekutiny a krev, zvlhčuje suchost, reguluje žaludek, posiluje slezinu a slinivku, prospívá žlučníku a nervům.


Čaj z praženého ječmene tiší následky letního vedra.

Kávu objevili pastýři v Etiopii kolem roku 800 našeho letopočtu. Pastýři koz v Etiopii si v devátém století všimli, jaký efekt má kofein poté, co kávový zrna pozřely pasoucí se kozy. Pastýřům se zdálo, že po konzumaci kávy jejich kozy tančí. Místní mnich poté vyzkoušel nápoj, do kterého přidal kávová zrna, a když poté nemohl spát, zrodil se první originální šálek kávy.


Zajímavé je, že v minulosti bylo provedeno už 5 pokusů o zákaz konzumace kávy. Káva byla nejprve zakázána v Mekce v roce 1511, protože vedoucí představitelé věřili, že stimuluje radikální myšlení. Italští duchovní se zase pokusili zakázat kávu v 16. století, protože věřili, že je „satanská“.

Papež Clement VII. miloval kávu natolik, že zrušil zákaz a kávu pokřtil v roce 1600. Ale osmanský vůdce Murad IV., když usedl na trůn v roce 1623, zavedl opět tresty za pití kávy. Ty zahrnovaly bičování a hození do moře. V roce 1746 zase švédská vláda zakázala dokonce kávu včetně šálků a kávových pokrmů. A konečně v roce 1777 vydal pruský král Friedrich manifest, kterým vyhlásil nadřazenost piva nad kávou, protože věřil, že káva zasahuje do spotřeby piva v zemi.


Nicméně káva je velmi dobrý business, proto se vlády snaží obchodování s kávou podporovat. Ideální je užívat kávu zevně. Obklad z vlhké mleté kávy urychlí hojení modřin a bodnutí hmyzem.


Další doporučení, tipy a rady najdete v sekci „Články“.


Tento článek byl vytvořen pro web tradicni-terapie.cz, prosíme o jeho nekopírování. Děkujeme.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, nebo telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování psychiky NLP atd.)


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page