Dobroty pro cukrovkáře, nerváky a oslabené marody
top of page

Dobroty pro cukrovkáře, nerváky a oslabené marody

Z rýžových těstovin se dají připravit velmi rychlé, jednoduché a lehce stravitelné pokrmy. Ať už přímo do rýžových závitků nebo jen jako druhá příloha se skvěle hodí křupavá zelenina. Tuhle kombinaci si zamilujete.



Na pánvi opražte cibuli, až zesklovatí, tak ji prosolte, přidejte na struhadle na větší kousky nastrouhanou mrkev. Cibule s mrkví je velmi lahodná, suroviny stačí lehce opražit, velmi krátce podusit a hned servírovat.



Do rýžových závitků se hodí přidat k cibuli a mrkvi také nakrájené letní zelí. Opět ho jen krátce osmahněte, zlehka poduste a směs dochuťte bylinkami.


Čínské (pekingské) zelí pomáhá při zánětech a hnisavých infekcích s příznaky horka, zvlhčuje střeva, léčí zácpu, je protinádorové.



Přidejte koupenou tofunézu, nebo si připravte tofu omáčku: V rendlíku krátce povařte bílé tofu (stačí i polovina, podle množství rolek), přidejte lžičku kvalitní hořčice bez cukru, bylinkové koření, špetku umeocta, špetku sojové omáčky a případně další oblíbené pochutiny. Vše řádně promíchejte nebo rozmixujte a smíchejte s křupavou zeleninou.


Tofu posiluje čchi, harmonizuje střední ohniště, vyhání horkost, neutralizuje jedy, potlačuje nadýmání, doporučuje se v případě začervenalých očí, žízně, hlenovitého průjmu z horkosti.



Předehřejte troubu na 190°C. Rýžové papíry postupně máčejte ve vlažné vodě (např. v plechu na pečení), po vyjmutí z vlažné vody budou krásně vláčné a snadno do nich zabalíte připravenou směs. Do každého papíru zamotejte cca dvě lžíce zeleninové směsi. Hotové rolky (závitky) pokládejte na plech s pečicím papírem, mašlovačkou je potřete olejem a dejte do trouby péct zhruba na 25 minut při 180°C.



Rýžové rolky jsou úžasnou svačinou. Pokud potřebujete něco rychlejšího, zvolte rýžové těstoviny, které můžete doplnit o kozí sýr a opečenou červenou řepu. Polévkové rýžové těstoviny si vychutnáte i v ranní miso polévce.


Mrkev prospívá plicím, posiluje slezinu-slinivku, zlepšuje funkci jater, stimuluje vylučování odpadu, rozpouští kameny, nádory a jiné shluky, léčí trávení, včetně překyselení žaludku a pálení žáhy. Používá se na průjem i úplavici – vylučuje hnilobné bakterie ze střev, je zásadotvorná, léčí akné, revmatismus, šeroslepost, infekce uší.


Rýžová kaše na snídani je ideální pro oslabené trávení, v rekonvalescenci nebo po nemoci. Snídaňová kaše se má vařit co nejdéle, rýže by měla být zcela rozvařená. Ideálně si rýži propláchneme a namočíme již večer. Ráno do hrnce doplníme kokosové mléko a rýži v něm rozvaříme. Na závěr přidáme na ochucení ječmenný slad, kokos, pomleté oříšky, karob apod. Rozhodně ale nepřidáváme ovoce.



Rýže posiluje slezinu-slinivku, uklidňuje žaludek, navyšuje čchi, prospívá nervovému systému, používá se k léčbě průjmu, cukrovky a žízně.

Další recepty a zajímavosti o potravinách najdete v kategorii „Články“ – Recepty


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá a je třeba hodně investovat i do bylinných směsí, ale pak pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page