Kávovinové nápoje mohou i léčit – zejména v létě
top of page

Kávovinové nápoje mohou i léčit – zejména v létě

Zrnková káva nemusí všem zcela vyhovovat, i když její hořká chuť je pro organismus důležitá. Vhodnější, než klasická káva, je kávovinový nápoj, tedy pražená čekanka, ječmen, žito nebo i jiné alternativy. Prospějete svému organismu i rozpočtu.


Náhražky kávy se obvykle vyrábí z kořenů čekanky obecné, z praženého ječmene, pšenice, špaldy nebo žita. Kávovinové extrakty se liší obsahem výchozích surovin po jejich extrakci – u čekanky to je nejméně 60 procent.


Náhražky kávy volí zejména kardiaci, lidé se žaludečními vředy, těhotné ženy, nebo ti, kteří chtějí předejít překyselení organismu. Kávovinové nápoje neobsahují kofein, ale naopak obsahují velmi prospěšný inulin, který pomáhá při léčbě žlučových a ledvinových kamenů, zánětů močových cest, nechutenství i zácpě. V tlustém střevě navíc vyživuje prospěšné mikroorganismy. Kávovinové nápoje tak všeobecně prospívají trávení.


Nejznámější kávovinové nápoje:

  1. Špaldová káva (vzniká pražením pšenice špalda)

  2. Cereální nápoj Caro (obsahuje čekanku, ječmen a žito)

  3. Cikorka (vyrábí se pražením kořene čekanky)

  4. Ájurvédská káva (doplňuje ji bylina brahmi nebo ašvagandha, které jsou účinné i proti stresu a napětí, zvyšují výkonnost a bdělost)

Hořká chuť všeobecně posílá čchi (Qi energii) dolů a do hloubky, ale také vysušuje. Hořké potraviny je proto dobré konzumovat při vlhkém a horkém počasí. Svou chladnou povahou pomáhají při horkosti ve žlučníku a při trávení tuků.


Hořká chuť také snižuje horečku, vysoký krevní tlak, agresivitu, odstraňuje otoky i zácpu. Hořká chuť nás podle tradiční čínské medicíny může zbavit nepříjemných vyrážek, úporné candidy i toxických látek.


Hořká chuť působí pozitivně i na hubnutí, protože podporuje odbourávání tuků, zrychluje metabolismus a vyvolává pocit sytosti.


Hořká se využívá i u otoků končetin, studených nohou, protože směruje energii do středu, ale také ven. Hořká chuť eliminuje tuky i svaly, pozor u hubených lidí, je nevhodná pro hubený jin, u hubeného jangu je třeba ji doplnit sladkou.


Dlouhodobý nadbytek hořkých potravin a bylin vede podle tradiční čínské medicíny k vysychání pokožky a vypadávaní ochlupení.


Jak dále ochladit organismus si přečtěte v dalších textech v kategorii „Články“ – Byliny, potraviny, doplňky.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, nebo telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování mozku NLP atd.)


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page