Příliš estrogenu škodí aneb jak na hormonální pohodu
top of page

Příliš estrogenu škodí aneb jak na hormonální pohodu

Hormony umí proměnit protivnou ježibabu v něžnou vílu. Příliš se o tom ale nemluví. Ženská populace totiž zaručuje farmaceutickým společnostem miliardové příjmy. Jedním z důvodů je ženský hormonální cyklus, který může ženám přivodit nemalé potíže. Tento přirozený cyklus obvykle značně narušují různé chemické preparáty, mnohdy zcela nevhodné. Jako příklad je uváděn chaos ohledně hormonů estrogenů a jediného skutečného progesteronu. Výzkumy dokládají, že je to právě progesteron, který ženy potřebují. Přesto je jim stále farmaceutickými společnostmi vnucován estrogen, který je potenciálně velmi nebezpečnou látkou. Syntetická hormonální terapie je jednoduše obchod neskutečných rozměrů.


Dvě formy syntetického estrogenu – estradiol a estron – se často označují za rakovinotvorné. Toto riziko se u progesteronu nezjistilo. Estrogen je v ženském organismu velmi důležitý, ale nesmí ho být výrazně více, než progesteronu. Pak dochází k estrogenové dominanci, což je nezdravý stav.


Ve svých publikacích se tomuto tématu obsáhle věnuje Raquel Martin. Progesteron je hormon produkovaný ve žlutém tělísku vaječníků a v době těhotenství také placentou. Řídí menstruační cyklus. Pro organismus ženy je zásadně důležitý:

  1. léčí veškeré premenstruační potíže.

  2. řeší deprese, vznětlivost, migrény.

  3. je prevencí samovolných potratů, neplodnosti, inkontinence.

  4. působí proti hypoglykemii, chronické únavě.

  5. omezuje kardiovaskulární poruchy.

  6. pomáhá proti osteoporóze.

  7. je protizánětlivý.

  8. upravuje krevní tlak.

Úspěchy přírodního progesteronu v procesu stárnutí:

  1. je základní předhormon v biosyntéze kortikosteroidů nadledvinek.

  2. vyrovnává příznaky snížené funkce štítné žlázy (únava, ztráta energie, zimomřivost), které jsou podporovány estrogenovou dominancí.

  3. je přirozeným diuretikem a přirozeně reguluje buněčný metabolizmus sodíku a vody, tím vlastně působí preventivně proti hypertenzi.

  4. stabilizuje homeostatickou kontrolu úrovně cukru v krvi (estrogen by měl být kontraindikován u diabetiků).

  5. upravuje hydrataci pokožky, pokud je vtírán s přírodním krémem do kůže.

  6. pomáhá udržovat ve zdraví mozkové buňky.

  7. je odpovědný za úroveň libida.

Co může být velmi účinné pro jednu ženu, nemusí být tak efektivní pro druhou. Vědci se ale shodují, že progesteron hraje klíčovou roli.


Američtí lékaři jsou dokonce přesvědčeni, že hormon progesteron může výrazně pomoci při léčbě úrazů hlavy, když je poškozen mozek. Dokonce i u mužů.


Pohlavní hormony patří do skupiny tzv. steroidních hormonů, které jsou vytvářeny v gonádách (u žen ve vaječnících, u mužů ve varlatech) a v kůře nadledvin. Výchozí surovinou pro tvorbu všech steroidních hormonů je cholesterol. Nízká hladina sérového cholesterolu je proto nebezpečná. Lidé s nízkým "zdravým" cholesterolem mají obvykle málo energie a mohou trpět únavou, depresemi a ztrátou libida (pohlavní touhy).

Estrogeny jsou u žen primárním regulátorem menstruačního cyklu a jsou velmi důležité pro buněčné dělení. Tyto hormony jsou zodpovědné za správný vývoj a funkci ženských pohlavních orgánů. Estrogeny chrání kosti a srdce žen, podobně jako testosteron u mužů, a mají pozitivní účinky na funkci mozku. Pokud však dojde k dlouhodobému zvýšení hladiny estrogenů, které nejsou dostatečně vyvažovány progesteronem, může dojít k tzv. estrogenové dominanci. Jejím projevem může být silný premenstruační syndrom (PMS), vysoký krevní tlak, zadržování tekutin a solí, abnormální srážlivost krve, nadměrné ukládání tuku, snížená funkce štítné žlázy, bolesti prsou, vaječníkové cysty, cervikální dysplazie, řídnutí kostí (osteoporóza) a podstatné zvýšení rizika rakoviny prsu a dělohy.


Jak uvádí Raquel Martin, estrogenová dominance se může objevit nejen po menopauze; často se vyskytuje již 10 až 15 let před menopauzou.


Převaha estrogenů nad progesteronem může být také způsobena zhoršenou funkcí jater, sníženou tvorbou serotoninu, nedostatkem vitamínu B6 a zvýšenou sekrecí aldosteronu a prolaktinu.


V současné době je nejznámějším přírodním doplňovačem progesteronu kořen dioscorea, tedy jam či smldinec chlupatý, který obsahuje přírodní progesteron a navíc harmonizuje hladinu estrogenu.


Jaké další produkty pomáhají vyrovnat hormonální systém, najdete v textech v kategorii „Články“ – Potraviny, produkty, byliny


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá a je třeba hodně investovat i do bylinných směsí, ale pak pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page