Puerh - čaj pro štíhlost a krásu

Přibývá lidí, kteří se velmi trápí kvůli své postavě. A bohužel ve snaze zhubnout dělají mnohdy příliš razantní kroky. Pokud chcete vypadat a cítit se skvěle, jděte na to pomalu a zevnitř. Třeba pomocí červeného čaje Pu-erh, kterému se přezdívá Čínský penicilin.


Blahodárný Pu-erh je chuťově zajímavý a velmi prospěšný. Ženy si ho oblíbily hlavně proto, že pomáhá s redukcí hmotnosti. Nabízí ale celou řadu dalších benefitů:

  • posiluje imunitní systém

  • působí jako antidepresivum

  • pomáhá snížit nedobrý cholesterol

  • pomáhá při bolestech hlavy

  • detoxikuje

  • má protirakovinotvorné účinky

  • pomáhá zmírňovat obtíže v klimakteriu


Pu-erh patří mezi několikanásobně fermentované čaje. Pro jeho výrobu se používají větší listy většinou z poměrně letitých a mnohdy divoce rostoucích čajovníků na jihu provincie Yunnan. Právě zdejšímu podnebí s vysokými teplotami a velkou vzdušnou vlhkostí vděčí Pu-erh za svou specifickou chuť i unikátní zdravotní účinky.


Podle poznatků tradiční čínské medicíny Pu-erh zpevňuje slezinu a tím řeší většinu potíží s trávením, urychluje tvorbu žaludečních šťáv a ulevuje od zácpy.


Má nízký obsah kofeinu. Tradičně byl tento nápoj vnímán jako „čaj pro staré“ a stejně tak i nazýván. V poslední době je nejvíce skloňován jako „čaj pro ženy“. Hlavním důvodem je zde schopnost regulace metabolismu, urychlení krevní cirkulace a schopnost stabilizace tělesných funkcí, které mají masivní vliv na stav fyzického vzhledu člověka. Navíc podporuje krevní cirkulaci, čímž pomáhá prohřívat tělo.

Všeobecně platí, že černý fermentovaný čaj zahřívá, zatímco nefermentovaný zelený nebo bílý ochlazují. Proto se doporučují pít v chladném období čaje, které přispívají k prohřátí organismu, zatímco na jaře a v létě pít čaje, které ochlazují. Zelený čaj přispívá ke snížení krevního tlaku, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, odhleňuje a přispívá k lepšímu trávení.




Pro hubnutí je ale kromě pití čaje také důležitá strava s důrazem na lehce tepelně upravenou zeleninu s vysokým obsahem vlákniny a složitých karbohydrátů, důležité je teplé a snadno stravitelné jídlo ochucené kořením, které usnadňuje trávení. Pokud nejíte pravidelně a nekonzumujete teplá jídla, dojde ke zpomalení metabolismu a v těle se začne akumulovat vlhkost a hleny, což odpovídá v čínské medicínské terminologii ukládání tuků.

Další rady, tipy a doporučení najdete v kategorii „Články“ – Diety, hubnutí, trávení

Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme. Pro objednání na individuální konzultaci napište na email tradicniterapie@gmail.com, nebo přes formulář níže. více informací o dietetice najdete také zde.