Být zdravý a spokojený nemusí být vůbec složité. Mnohdy stačí jít tomu jen trochu naproti. Třeba s obyčejnou košťálovou zeleninou, která je na špici protizánětlivých potravin spolu s kurkumou či dalšími běžnými potravinami. Mezi košťálovou zeleninu řadíme brokolici, růžičkovou kapustu, zelí, kapustu, květák, ředkev, ředkvičky, tuřín i rukolu. Pro prevenci a udržení zdraví je konzumace košťálové zeleniny velmi podstatná. Její velkou devizou je látka sulforafan.
Sulforafan
působí jako antioxidant.
stimuluje přirozené enzymy, které se starají o detoxikaci organismu.
má pozitivní vliv jako prevence proti vzniku rakoviny prsou a prostaty.
snižují zánět v těle.
působí proti depresi i proti úzkosti.
účinně snižuje hladinu cukru v krvi nalačno a zlepšuje hemoglobin.
brání srdce před buněčnou smrtí způsobenou ischemickou chorobou srdeční.
vylučuje z těla bakterie včetně Helicobacter pyroli, které způsobují žaludeční vředy.
chrání kůži před škodlivými UV paprsky.
ulevuje od bolesti.
Jako první potvrdil potenciál uznávaný vědec Paul Talalay v roce 1992. Se svým týmem objevil a prokázal protinádorové účinky brokolice a sulforafanu.
V brukvovité zelenině (brokolice, růžičková kapusta, zelí, květák, čínské zelí, kedlubny, řepka, tuřín, vodnice) se navíc hojně nachází INDOL-3-KARBINOL (I3C), což je specifická sloučenina, která snižuje riziko onemocnění rakovinou. Bylo provedeno několik studií, které ukazují, že indol-3-karbinol hraje roli při regulaci buněčného cyklu buňky a jeho zastavení v případě vzniku rakovinných buněk a následně podporuje zánik těchto nežádoucích buněk.
Další účinky sloučeniny Indol-3-karbinol:
je silný antioxidant
podporuje tvorbu enzymů, které působí na detoxikaci střev a jater
udržuje hormonální rovnováhu
vykazuje antivirální a antibakteriální účinky, které se ukazují jako velmi důležité při napadení buněk lidským papillomavirem (HPV)
Jak dokládají odborníci, košťálová zelenina je zejména velmi prospěšná pro střeva. Jednou z nejčastějších střevních chorob je jejich zvýšená propustnost.
Tady kromě zeleniny pomůže také doplnění stravy o:
Probiotika – pomáhají doplnit dobré bakterie a odstranit ty špatné.
Trávicí enzymy.
L-glutamin – chrání a obaluje buněčné stěny a odpuzuje dráždivé látky.
Glutamin – působí protizánětlivě a je nezbytný pro růst a obnovu střevní sliznice, dodává energii imunitním a střevním buňkám.
Kořen lékořice – vyrovnává hladinu kortizolu a zlepšuje produkci kyseliny v žaludku. Lékořice podporuje přirozené procesy těla, které zachovávají sliznice žaludku a dvanáctníku. Tato bylina je zvláště vhodná v případech, kdy je syndrom zvýšené propustnosti střev způsoben emocionálním stresem.
Kvercetin – utěsňuje střeva díky produkci speciálních bílkovin. Také stabilizuje žírné buňky a snižuje uvolňování histaminu, což je běžné u potravinové nesnášenlivosti. Nové studie také prokázaly jeho účinnost při léčbě ulcerózní kolitidy.
Střevům je všeobecně potřeba věnovat zvýšenou pozornost. Jak dále podpořit střeva a imunitu se dočtete v textech v kategorii „Články“ – Byliny, potraviny, doplňky
Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.
Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.
Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.
Comments