Byliny a úprava jídelníčku při alergických a chronických ekzémech
top of page

Byliny a úprava jídelníčku při alergických a chronických ekzémech

Bylinné směsi a doporučení pro léčbu ekzémů a dalších potíží od předního odborníka v oblasti fytoterapie, tradiční čínské medicíny a přírodní léčby MUDr. Radomíra Růžičky, CSc:

Stejně jako u ostatních alergií hraje roli histamin, který vyvolá alergickou reakci (viz senná rýma). Zhruba můžeme rozlišit dva druhy ekzémů: atopický a kontaktní alergický.


Atopický ekzém postihuje zejména ty jedince, u nichž se v rodině vyskytlo některé z alergických onemocnění, jako například kopřivka, senná rýma, astma, ale často i v osobní anamnéze jsou jiná alergická onemocnění a také nacházíme náchylnost k bakteriálním, virovým a plísňovým onemocněním. Je způsoben deficitem humorální nebo buněčné imunity, nespecifickými poruchami obranných systémů. V klinickém obraze převládá svědění, mokvání.


U chronických ekzémů suchost kůže, kožní trhliny v oblasti kloubů. Kontaktní ekzém se objevuje po styku citlivé pokožky s alergizujícími látkami, jako jsou vlněné a silonové oblečení, kovy, líčidla, saponáty, různé chemikálie nebo i sluneční světlo. Také některé potraviny, například cibule, česnek, syrové ryby a podobně.

Klinicky nacházíme oblasti svědivé, červené, suché, olupující se nebo rozpraskané kůže s drobnými čerstvými puchýřky. U chronických stavů je kůže suchá, ztluštělá, rozpraskaná. Vzhledem k tomu, že existuje určitá závislost mezi ekzémy a potravinami, je nutné ze stravy vyloučit všechny potraviny, které mohou vyvolat alergickou reakci. Bývají to zejména mléko, vejce, čokoláda, jahody, rajčata, jižní ovoce, ořechy, sója, některé potravinářské přísady.

Ve stravě, která musí šetřit žlučník, játra a ledviny, by měl být dostatek zinku a vitaminu A, který je nezbytný pro dobrý stav kůže. Uvolňování vitaminu A z jater je podmíněno dostatkem zinku. Běžná potřeba zinku u kožních onemocnění je až desetinásobná proti zdravým jedincům a činí až kolem 200 mg, v průměru 60 až 100 mg. Jeho zdrojem jsou mimo jiné semena dýní, klíčky obilovin. Vedle zinku je také důležitý křemík, který obsahují z bylin přeslička rolní, rdesno, pýr a další.

Není vhodné časté koupání, které vysušuje kůži. Pokožku po mytí netřete, ale usušte poklepáváním osuškou. Noste prádlo, které nedráždí kůži (bavlněné). Na mokvavé ekzémy jsou vhodné bylinkové vody, na suché ekzémy masti.

Z bylinných přípravků je vhodný habrový krém, který má podobný účinek jako hydrokortizonový.

Kůži posilují také nenasycené mastné kyseliny obsažené v rybím nebo pupalkovém oleji. Svědění mírní vitamin E. K hojení kůže přispívá zinek ve větších dávkách spolu s mědí. Alergickou reakci organismu potlačují flavonoidy, z nich zejména výtažek z jadérek vinných hroznů. Lokálně používáme obklady nebo krém s heřmánkem nebo lékořicí. V lidovém léčitelství se používají i listy čerstvé kapusty, naklepané a zahřáté, které se přikládají na postiženou krajinu těla.

Vhodný je i čaj z kopřivového listí, jetele lučního, sarsaparily a kořene lopuchu.

Z fytoterapeutik čistících krev lze použít čaj ze směsi 100 g nati řepíku, 50 g kořene lopuchu, 50 g kořene pampelišky s natí, 25 g slézu, 25 g listů černého rybízu. Vnitřně také používáme po 100 g heřmánku a nati rdesna, po 50 g listu vlašského ořešáku, nati řebříčku, listu jitrocele, nati violky trojbarevné a květu hluchavky. Vrchovatou lžičku spaříme sklenicí vařící vody, 20 minut vyluhujte. Pijte nalačno dvakrát denně šálek.

Zevně doporučujeme 50 g květů měsíčku a po 100 g přesličky, šalvěje a heřmánku. Pět polévkových lžic směsi povaříme 5 minut ve 2 litrech vody, necháme 15 minut odstát a scedíme. Používají se k horkým koupelím nebo obkladům.

Ekzém suchý léčíme za pomoci obkladu i čaje z 40 g vrbové kůry, po 20 g kořene jehlice trnité a květu měsíčku, po 10 g oddenku pýru a kořene omanu, také mastí z nati vlaštovičníku a vepřového sádla.

U dětského ekzému dělá dobře nálev z macešky - violky trojbarevné, jak zevně tak i vnitřně.

U chronického ekzému užívat čaj ze 2 dílů květu černého bezu a 1 dílu kořene lopuchu. Popíjíme po doušcích půl litru denně. Dobrou službu dělá i omývání nebo koupele ve slézu, spolu s pitím čaje z mateřídoušky, kořene lopuchu, zemědýmu, květu černého bezu.


Jinou možností léčby ekzému je omývání nebo obklady ze slézu a vnitřně čaj z mateřídoušky, lopuchového kořene, zemědýmu, květu černého bezu. Dále pak koupel z ovesné slámy.

Doporučuje se také nalačno vypít čaj připravený z 1 lžíce kořene pampelišky a 1 lžíce kořene lopuchu. Zalít večer 3 sklenicemi studené vody, ráno krátce povařit a nechat 15 minut vyluhovat. Během dne ještě popíjet po doušcích. Mast ze 100 g březového dehtu, 50 g čerstvých švestek bez pecek a 4 žloutků. Dobře rozmíchat a nechat přiložené přes noc.

Varujte se před hovězím masem, čokoládou, mlékem krav krmených siláží, brambory zjara, žvýkačkou a červeným cukrovím (F. Ferda), naopak jezte žitný chléb, domácí pečivo, česnek, cibuli a další zeleniny, křen, zázvor, lískové ořechy. Pijte pramenitou vodu, plzeňské pivo. Pokud jíte hovězí maso, zajezte ho citronem, který zlikviduje usazeniny kyseliny močové.

Nenoste na těle barevné prádlo, zejména černé.

U dětského ekzému vynechat mléko (s výjimkou domácího, od vlastní krávy). Kravské mléko snižuje obsah železa v krvi, a proto není vůbec vhodné u chudokrevných dětí.

Vzhledem k současným poruchám trávení pomáhá žlučníková dieta se žlučníkovým čajem. Také je třeba zlepšit činnost ledvin a lymfatického systému.

Vedle již zmíněného vitaminu A spolu s dostatkem zinku (semena dýní mají ve 100 g až 200 mg zinku), stačí 60-100 mg zinku denně, brát i křemík, který je důležitý pro pokožku, neboť ji činí vláčnou, pružnou a čistou. Obsahuje ho kopřiva, podběl, přeslička rolní, rdesno, pýr a další. Jejich obsah zužitkujeme z čajů, koupelí nebo obkladů.

Text z knihy Radomír Růžička „Tradiční čínská medicína v denním životě


Další tipy, zajímavosti a doporučení najdete v kategorii „Články“ – „Byliny, produkty, potraviny a jejich účinky




Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com vše o nabízených službách, ceník i přesnou adresu najdete na www.tradicniterapie.cz


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře.

bottom of page