Byliny na Crohnovu nemoc, hemoroidy a další střevní problémy
top of page

Byliny na Crohnovu nemoc, hemoroidy a další střevní problémy

Bylinné směsi a doporučení pro léčbu hemoroidů, Crohnovy choroby a dalších potíží od předního odborníka v oblasti fytoterapie, tradiční čínské medicíny a přírodní léčby MUDr. Radomíra Růžičky, CSc:

HEMOROIDY


Jde o křečové žíly v análním oblasti, které se projevují jako bolestivý a pálivý otok. Uvedené žíly nemají, na rozdíl od ostatních, chlopně, a proto je gravitační sílou zabraňováno zpětnému toku krve a krev se v nich zpomaluje a hromadí. Příčinou hemoroidů bývá vedle celkové slabosti, často na základě rodinné dispozice, také zácpa nebo nedostatečný krevní oběh v dolní části trupu vyvolaný sedavým zaměstnáním a obezitou. Také k jejich vzniku přispívá námaha vznikající při pohybech tlustého střeva vyvíjející nadměrný tlak v konečníku, jak je tomu zejména u zácpy. Ale nejen zácpa, ale i častý průjem je zhoršují.

Jsou dva typy hemoroidů: vnitřní a zevní. U vnitřních mají velké uzly tendenci vyhřeznout z konečníku. Zevní pak jsou v oblasti konečníku a jsou viditelné. Projevem onemocnění jsou zprvu proužky krve na toaletním papíru, později bolestivá a krvavá stolice, svědění konečníku, hlenovitý výtok z něho a konečně bolestivá bulka či bulky.

Při jejich léčbě je nutné vyvarovat se pálivých a kořeněných jídel, neboť jsou zdroji flavonoidů, které posilují žíly. V potravě je také nutný dostatečný přívod vlákniny, dostatek vitaminu C, zvýšený přísun zinku, acidofilu. Doporučuje se také sníst jednu polévkovou lžíce otrub 3x denně.

Zevně se osvědčil léčivý obklad z bezinek. (Rozmačkejte malé množství plodů a promíchejte s trochou teplé vody. Vzniklou pastu naneste na gázu a ponechejte přiloženou na konečník po několik hodin.

Také lze použít vitamin E - jeho tobolek jako čípků, či lokálně. Vhodná je také třezalková mast, pití odvaru z lněného semínka.), Výborné jsou i horké sedací koupele z dubové kůry nebo řebříčku, či ze Inice nebo řepíku.

Z fytoproduktů pomáhá mimo jiné také listnatec kopinatý, jitrocel blešníkový. Základem vnitřní léčby je tinktura z plodů, eventuálně náhradně z květů jírovce maďalu (pakaštanu koňského - obyčejného kaštanu). Podává se po dva měsíce, pak jednoměsíční přestávka a znovu opakovat. Dávkování činí tolik kapek, kolik činí tělesná hmotnost, rozdělených na třikrát.

Také je možné pít odvar z 6 g řebříčku, 5 g oddenku pýru a 3 g rdesna ptačího. Vaří se v litru vody 5 minut na mírném ohni.

Důležitá je péče o měkkou stolici. K tomu účelu použít otruby nebo olejnatá semena: Iněné, jitrocelové, sezamové. Nutný je dostatečný přívod tekutin (jako prevence zácpy). Také hygienická pravidla - používání jemného toaletního papíru a očista po stolici. Nezapomeňte také na správné dýchání, neboť zadržení dechu při zvedání těžkých předmětů či při stolici zvyšuje břišní tlak, a tak poškozuje žíly v oblasti konečníku.


KOLITIDA (CROHNOVA CHOROBA)

Jde o zánětlivé onemocnění tlustého střeva, buď celého nebo jeho částí, často rekta. Na sliznici střeva se začnou vyvíjet malé eroze a vředy. Období vzplanutí nemoci se střídá s obdobími relativního klidu.

Nejčastěji postihuje ženy mezi 20-25 lety věku. V aktivním stadiu dochází k otoku, krvácení z vředů na střevě, bolesti a průjmům, častému nucení na stolici s odchodem jen malého množství krve nebo hlenu.

Později je trvalý průjem s krvácením z konečníku, bolestmi břicha, zvýšenou teplotou, nechutenstvím, hubnutím, ale i karenčními poruchami projevujícími se bolestmi kloubů, neostrým viděním, poklesem energie.

Může také být horečka, pocení, bušení srdce, dehydratace. Při dlouhodobém trvání může vést k rakovině tlustého střeva. Jako příčina se uvádí jednak dědičnost, dále pak virová nebo bakteriální infekce, špatná funkce imunitního systému, přecitlivělost na některé potraviny. Onemocnění je pokládáno za autoimunitní poruchu.

Při léčbě je důležitá dieta s dostatkem bílkovin, kalorií, vitaminů A, C, D, B 12, kyseliny listové, vápníku, železa, zinku. Doporučuje se vyloučit ze stravy dráždivá jídla (alergizující), jíst jedenkrát týdně játra k doplnění vitaminu A a B 12, jíst ovoce a zeleninu s oranžovou dužinou (obsahuje beta karoten, z něhož vzniká vitamin A chránící sliznice těla). Zdrojem vitaminů D, B 12 jsou ryby, vepřové maso a vejce. Tmavozelená listová zelenina poskytuje kyselinu listovou. Ovoce dává stravitelnou vlákninu. Vyvarovat se alkoholu a tuku. Nejíst žádný tuk, ani margarin z rostlinných tuků.

Při současné chudokrevnosti přijímat železo, zejména z červeného masa, jater a spolu s ním vitamin C z ovoce. Tedy jíst hodně ovoce a vařené zeleniny, tučné ryby (lososa, sardinky, makrely), které jsou zdrojem D vitaminu.

Vhodný je také rybí tuk, nikotinové náplasti, čaj z Iněného semínka, ibišku a tužebníku (1-2 lžičky na šálek vody nechat luhovat 15 minut, scedit a pít). Také heřmánkový čaj zklidňuje zánětlivé příznaky.

Dále jsou nutné směsi užitečných střevních bakterií acidofilus, bifidus a větší množství zinku spolu s mědí a draslíkem.

Vhodná je také léčba gelem z aloe: 3x denně 1 lžíci, a také 3x denně lžíce otrub. Doporučuje se rovněž denně vypít po doušcích 3/4 litru čaje ze směsi stejných dílů slézu, kořene proskurníku a oddenku pýru, nebo ze stejných dílů listů meduňky, oddenku pýru, oddenku puškvorce, kořene a nati pampelišky, květu heřmánku, nati řebříčku, květu měsíčku. Jednu čajovou lžičku směsi dáme na šálek vody. Vaříme tři minuty, necháme deset minut luhovat, scedíme, pijeme 2-3x denně hodinu po jídle.


Text z knihy Radomír Růžička „Tradiční čínská medicína v denním životě


Další tipy, zajímavosti a doporučení najdete v kategorii „Články“ – „Byliny, produkty, potraviny a jejich účinky“




Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com .


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře.

bottom of page