Mužský přechod – andropauza a jak ji zvládnout se ctí
top of page

Mužský přechod – andropauza a jak ji zvládnout se ctí

Být věčně mladí nemůžeme. Ale můžeme stárnout vyrovnaně a ve zdraví. Zřejmě nejhorší je tvářit se, že se nás stáří netýká. A zřejmě nejlepší je, včas se naučit své tělo vnímat a vhodně ho posilňovat.


Andropauza neboli mužský přechod je stav, kdy u mužů nad 50 let dochází k poklesu testosteronu. To se může projevovat únavou, podrážděností a celkovým poklesem energie, včetně poklesu chuti na sex a problémy s erekcí. Hormonální změny jsou také příčinou zvyšující se hladiny tuku a rizikem nemocí srdce a cév. S pokročilejším věkem pak ubývá i kostní hmota.


Příčinou vzniku mužského přechodu je postupné snižování hladiny mužského pohlavního hormonu testosteronu. Testosteron je steroidní hormon produkovaný specializovanými Leydigovými buňkami ve varlatech. Ovlivňuje vývoj spermií a rozvoj sekundárních pohlavních znaků, mezi které patří nárůst svalové hmoty, prohloubení hlasu a růst ochlupení. K poklesu testosteronu dochází už kolem 30. roku života, první příznaky se však projevují většinou až později.

Lékař Michael A. Werner, odborník na mužskou plodnost a erektilní disfunkce, odhaduje postupný nástup andropauzy následovně: „Mezi 40. a 49. rokem dochází 2–5% poklesu tvorby hormonů, mezi 50. a 59. už klesá o 6 až 30 %, mezi 60. a 69. o 20 až 45 %, po 70. roku zhruba o 70 % a po 80. vyhasíná tvorba hormonů zhruba z 90 %.“ Se zdravou stravou a přiměřeným pohybem jde ruku v ruce i zdravá váha. Studie ukázaly, že muži s vyšším podílem tělesného tuku mívají nižší hladinu testosteronu.

Andropauza není choroba, ale pouze projev stárnutí, který se dá úspěšně zvládnout. Důležitý je zdravý životní styl, pravidelné stravování, přiměřený pohyb, relaxace v přírodě, hobby a aktivity, při kterých psychika pookřeje. Je potřebný dostatek odpočinku a spánku.


Pokud člověk stárne s elegancí, je úbytek fyzických sil kompenzován rozvojem poznání a moudrosti. Je důležité věnovat se duchovnímu cvičení, vzdělávání, cvičení, dechu, hledání rovnováhy...


Příčinou předčasného stárnutí je podle některých odborníků zejména přejídání. Na psychické úrovni je důsledkem přílišné touhy, ale příčinou mohou být také paraziti ve střevech. Časté přejídání způsobuje horko v žaludku a naopak - horký žaludek vyvolává velkou touhu po jídle.

Z pohledu tradiční čínské medicíny dochází už od 30tého roku k úbytku yangové i yinové energie ledvin. Ledviny nedostatečně kotví oheň, který uniká k srdci a zahřívá ho. Nastává rozpojení ohně a vody. Horkost v srdci pak zapříčiňuje různé psychické nerovnováhy.


Tradiční bylinnou směsí pro muže v přechodu je směs 058 Suan Zao Ren Tang Jia WeI, ale také směs 065 Si Ni San, která vyrovnává protitok energie, tedy stahuje horko dolů a rozprouďuje energii. Důležitá je v této směsi pivoňka, protože změkčuje játra a tím uleví i ledvinám. Pokud je ledvinový jin slabý, vzniká prázdné horko, které se může usadit v srdci, což způsobí noční buzení a bušení srdce.


Důležité tedy je posilovat ledviny, podporovat srdce a tvorbu krve a hlídat vztah srdce – ledviny, protože při správné funkci ledviny ochlazují horké srdce, které naopak svým ohněm zahřívá vodu ledvin. Při rozpojení ohně a vody, pak dochází k přehřátí horní poloviny těla a ochlazení dolní. Patří sem horkost v obličeji či na hrudi se současně studenými končetinami.


Ledviny a horkost hrají hlavní roli také při zvětšení prostaty. Kolem 70ti let věku má zvětšenou prostatu téměř 90% mužů. Opět je třeba ochladit vnitřní horko posílením jinu ledvin. Podle některých studií je účinným lékem na zvětšenou prostatu je extrakt z kůry ze slivoně africké.


V závěrečné fázi života se lidé stávají neklidnými, bázlivými a vysušenými. Zlobí je zapomnětlivost i nespavost. Mají chuť na sladkosti či přesolené lahůdky. Mimo jiné i proto, že zvlhčují organismus. Zdravější samozřejmě je, pokud vlhkost doplní pomocí ječmene, krup, tofu a mořských řas (spirulina je vhodnější, než chlorella). Pomáhají i vlašské ořechy, lněná semínka, kokos, banány, zejména přínosná je mateří kašička a včelí pyl.


Paradoxně Giovanni Maciocia říká, že stáří je obdobím, kdy mají příčiny nemocí menší dopad, než v mladším věku. Více je nutné se zaměřovat přímo na aktuální stav

Další rady, tipy a zajímavosti najdete v kategorii „Články“ - Hormonální potíže.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.


Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.


Nabízím sestavení bylinných směsí (případně i jídelníčků) přímo na míru. Co prospívá jednomu, druhému prospívat nemusí, přitom oba mohou mít stejný zdravotní problém.



S čím vám mohu pomoci:

  1. Doporučení vhodné stravy a životního stylu

  2. Detoxikace, redukce váhy

  3. Únava, potíže se spánkem

  4. Problémy s trávením včetně prediabetes a hypoglykémie

  5. Akné, ekzémy, plísně

  6. Menstruační potíže, hormonální nerovnováha, klimakterium

  7. Nervozita, napětí, úzkost, deprese

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com .


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Stejně tak ani bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page