Smoothie může i velmi škodit – obzvlášť v zimě
top of page

Smoothie může i velmi škodit – obzvlášť v zimě

Smoothie rozhodně není zdravé pro každého. Nápoj připravovaný z rozmixovaného syrového ovoce nebo zeleniny, případně obsahuje i další složky jako je mléko, jogurt, ořechy, vločky a podobně, silně ochlazuje. Pozitivní je, že smoothie oproti klasickým džusům či šťávám obsahuje celé plody včetně slupky. Navíc je obvykle snadno stravitelné a organismus umí obsažené látky lépe využít.


Do smoothie můžete vpašovat i suroviny, které nejsou chuťově příliš lahodné, ale za to velmi zdravé. To je výhoda především u dětí, které nechtějí jíst zeleninu.


Nevýhodou smoothie může být vysoká koncentrace ovocného cukru a vlákniny. Přemíra jakéhokoli cukru je škodlivá. A ve šťávě či smoothie do sebe dostaneme cukrovou bombu. Nadbytek vlákniny zase může přivodit žaludeční obtíže a koliky.


Podle tradiční čínské medicíny je syrová strava převážně chladná a osvěžující, velice pročišťující, vlhká a její jednostranné konzumování vede k oslabení energie sleziny. Proto lidé, kteří se delší dobu stravují čistě raw, mohou dle TČM trpět pocity chladu, zahleněním, přetížením, únavou a vyčerpáním, bolestmi břicha, nechutenstvím a nadýmáním po jídle.


Proto platí pro pití smoothie podle TČM několik zásad

  1. Nepijte smoothie ráno na lačno

  2. Smoothie berte jako doplněk, ne hlavní jídlo

  3. V zimě se všeobecně vyhýbejte syrové zelenině

  4. Do smoothie přidávejte byliny pro posilnění trávení

Co prospívá slezině a celkovému trávení, najdete v dalších textech v kategorii „Články“ – Trávení, hubnutí, diety


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, nebo telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování mozku NLP atd.)


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page