Svačina plná minerálů zbaví jedů, posílí paměť, srdce i střeva
top of page

Svačina plná minerálů zbaví jedů, posílí paměť, srdce i střeva

Ochlazují, změkčují zatuhlá místa v těle, zbavují škodlivých látek, zvlhčují sucho, rozpouštějí hlen, mají močopudné účinky, odstraňují zbytky radiace z těla, vytvářejí jinové tekutiny a zlepšují metabolismus vody; čistí lymfu, alkalizují krev, pomáhají při nečinnosti jater (aktivují energii čchi); mají blahodárný vliv na štítnou žlázu, pomáhají snižovat obsah cholesterolu a triglyceridů v krvi – mořské řasy jsou pro lidský organismus skutečným pokladem. Proto se vyplatí nejen si kupovat v tabletách řasy a sinice jako je populární spirulina či chlorella, ale využívat přímo mořské řasy při vaření – získáte tak z nich maximum.



Poměrně známé je např. sushi, při kterém se využívá řasa nori. Nori je výbornou prevencí arteriosklerózy, pomáhá snižovat krevní tlak, obsahuje řadu vitaminů, minerálů, bílkovin, chlorofyl, jako všechny řasy také jód a kyselinu alginovou, která pomáhá odvádět toxiny z těla. Nori posiluje paměť, srdce a tenké střevo.


Také nori má velmi ochlazující teplotní povahu, napomáhá tvorbě jinových tekutin, je močopudná, změkčuje ztuhlá místa tkání i svalů, odstraňuje horký hlen (žlutý či hnědý). Má vysoký obsah bílkovin (48 % sušené hmotnosti), je dobře stravitelná, má vysoký obsah vitaminu A, B, a niacinu; napomáhá snižovat cholesterol, léčí bolestivé močení, strumu, edémy, vysoký krevní tlak, kašel se žlutým hlenem, tukové cysty, bradavice a křivici. Usnadňuje trávení smažených jídel.



Připravit si můžete i vegetariánské sushi nebo kimbap. Uvařte rýži (můžete do ní přidat šťávu z červené řepy, aby byla hezky barevná). Oproti tradičnímu sushi ji nemusíme dochucovat rýžovým octem s cukrem. Na pánvi opečte tofu nebo tempeh s trochou sladovitu. Připravte si také libovolnou zeleninu dle chuti.



Řasu nori položte lesklou stranou dolů na bambusovou podložku a rozprostřete na ni vlažnou rýži. Doprostřed naskládejte zeleninu (např. avokádo, mrkev, špenát, zelí, ředkev, okurek…) a tempeh nebo tofu a cokoli, na co máte chuť.



Směs můžete dochutit sojovou omáčkou, ume pastou nebo wasabi krémem. Na rolování řasy si namočte ruce do studené vody, nadzdvihněte spodní okraj, překlopte přes náplň a rolujte až ke druhému okraji řasy. Během rolování rohož pevně mačkejte oběma rukama, aby vše pevně drželo pohromadě. Na závěr poslední centimetr řasy navlhčete a pevně přilepte k rolce. Velmi ostrým nožem nakrájejte komínky. Podávejte s čerstvou zeleninou nebo klíčky.



Při domácím vaření vyzkoušejte také řasu hijiki, která je obzvlášť bohatá na vápník a železo, dále pak obsahuje hořčík, jód, zinek, sodík, vitaminy, bílkoviny a vlákninu. Dle východních lékařů pravidelná konzumace této řasy zvyšuje obranyschopnost organismu a pomáhá na krásu.


Často se setkáte také s řasou kombu, která dělá jídlo lépe stravitelným. Při vaření luštěnin kousek přidejte do hrnce a vařte společně. Absorbuje do sebe plyn a pokrm nezpůsobuje plynatost.

Všechny mořské řasy obsahují množství důležitých živin, proto zlepšují odolnost proti stresu, jsou zásadité a pomáhají redukovat metabolické překyselení organismu. Mají protivirové, protizánětlivé, protiplísňové a antibakteriální účinky. Jejich součástí jsou polysacharidy obsahující síru s protizánětlivým účinkem vhodným i pro lidi, kteří trpí na astma, artrózu, artritidu, alergie a autoimunitní onemocnění.


Další rady, tipy a doporučení najdete v kategorii „Články“.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page