16. srp 20213 min

Účinný pomocník při léčbě všech kožních potíží

Aktualizace: 25. zář 2023

Jen málokterý produkt lze doporučit skutečně všem. Obvykle jsou to adaptogeny, případně sattvická strava. A do oblasti adaptogenů a superpotravin patří také mumio. Zjednodušeně řečeno se jedná o přírodní látku proslulou antibakteriálními a regeneračními účinky.

Léčebné schopnosti mumia byly klinicky potvrzeny zkouškami ve více než třiceti klinikách a výzkumných ústavech zejména v Rusku. Vědci zjistili, že všechny cenné látky se v mumiu nacházejí v biologicky rozpustné formě, a přitom ve vyváženém rozsahu, optimálním pro fyziologický účinek na organismus. Navíc jsou ve shodném procentním poměru, jako jsou obsaženy v lidském organismu. V mumiu nebyly zjištěny žádné jedovaté látky, žádné kontraindikace ani negativní účinky i při vysokých dávkách podávání.

Při pravidelném užívání mumia jsou výsledky léčení z 94% kladné, potvrzeny klinickými výzkumy. Mumio totiž působí jako biostimulátor a je významným zdrojem minerálních látek.

V minulosti se používalo pro celkové fyzické posílení, proti procesu stárnutí, zvýšení činnosti mozku, zlepšení potence, posílení imunitního systému a pro léčení celé řady dalších stavů. Lékaři starověké Číny ho používali i ve formě masti u pacientů, kteří trpěli citlivou pokožkou, ekzémy či lišejem.

Postupně se zjistili další výjimečné účinky:

  • zlepšuje paměť a schopnost vyrovnat se se stresem

  • snižuje chronickou únavu

  • posiluje kosti, zuby a vlasy

  • je afrodiziakální, pomáhá při terapii neplodnosti

  • reguluje hladinu krevního cukru, kontroluje krevní tlak, čistí krev

  • působí u zánětů prostaty, u poruch močového ústrojí a močových či ledvinových kamenech

  • odbourává tuky i otoky, snižuje cholesterol, má detoxikační účinek

  • pomáhá při menstruačních potížích (nepravidelnost, bolestivost, silné menstruační krvácení)

  • má protinádorové účinky, zmírňuje nežádoucí účinky chemoterapie

Zevně je vhodné k celkové regeneraci a výživě suché pleti, ke zklidnění pokožky po slunění, při akné a ekzémech (včetně atopických), proti svědění, na lupénku, bércové vředy, proleženiny apod. Aplikuje se přímo nebo formou krémů či solí do koupele. Kožní potíže ale vždy vyžadují pravidelnou a metodickou pozornost.

Mumio je horská pryskyřice nazývaná někdy též jako "slzy hor" nebo "černé zlato". Jde o přírodní směs organických a anorganických látek snadno rozpustných ve vodě, které se sbírají ve skalních trhlinách, dutinách a výčnělcích horských jeskyní v Asii, předně na Kavkazu, Altaji a jinde. V orientální medicíně se užívá více než 3000 let.

Aristoteles údajně dělal s mumiem pokusy: otevřel dutinu břišní zdravé ovce, nařízl játra a řez pomazal mumiem. Pokud došlo k srůstu a ovce to přežila, mumio bylo považováno za čisté; operace provedená bez použití mumia byla pro ovci smrtelná. Autor slavné encyklopedie lékařství Avicenna (980–1037) prohlásil, že je nejdokonaleji složeným lékem a sestavil bohatý seznam mumiem léčitelných nemocí a dávkování.

Do západní Evropy se mumio dostalo za středověku. Zkoumali je angličtí, francouzští a němečtí vědci. Dodnes se nemohou shodnout, zda se jedná o látku organického či anorganického původu. Nejčastěji se označuje za vedlejší produkt při vzniku ropy. Podle jiné hypotézy zase může jít o organické sloučeniny, které se v průběhu času spojily s anorganickými skalními minerály. Předpokládaná doba potřebná k vytvoření mumia se odhaduje na rozmezí od 100 do 1000 roků.

Výzkum v posledních desetiletích podstatně rozšířil seznam od starověkých a středověkých badatelů o léčebné účinky mumia při mnoha infekčních nemocech, jako jsou angína, úplavice, ekzémy, plísně apod., jakož i při léčbě jater, močového měchýře a neudržení moči, paradentózy, leukémie, trofických vředů, hnisavých poranění, trombózy.

Mumio stabilizuje složení krve, rychle sceluje zlomeniny, pomáhá při erozích čípku a zánětech ženských pohlavních orgánů, při bronchiálním astmatu, vředech žaludku a dvanáctníku, trombózách, povrchových zánětech žil (tromboflebitida), hemeroidech, a také při radikulitidě (zánět míšních kořenů), popáleninách, srdečních a cévních nemocech. Stimulační účinek mumia jde až do úrovně buněk, obnovuje složení periferní krve a funkčnost periferních nervových vláken.

Obsahuje zejména stopové prvky, minerály, organické kyseliny, mastné kyseliny, oxidy kovů, fosfolipidy, aminokyseliny a také vitamíny ze skupiny B. Protože obsahuje stopy včelího jedu, měli by ho jedinci s alergií na včelí produkty užívat jen v nízkých dávkách.

Další zajímavosti a tipy na léčbu kožních problémů najdete v kategorii „Články“ – „Kožní potíže, akné, ekzémy

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, nebo telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách (dietetika, fytoterapie, akupresura, masáže atd.) se dočtete na www.tradicniterapie.cz.


 
Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

Individuální poradenství a terapii objednávejte přes kontaktní formulář nebo email tradicniterapie@gmail.com. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.