Účinný pomocník při léčbě všech kožních potíží
top of page

Účinný pomocník při léčbě všech kožních potíží

Jen málokterý produkt lze doporučit skutečně všem. Obvykle jsou to adaptogeny, případně sattvická strava. A do oblasti adaptogenů a superpotravin patří také mumio. Zjednodušeně řečeno se jedná o přírodní látku proslulou antibakteriálními a regeneračními účinky.


Léčebné schopnosti mumia byly klinicky potvrzeny zkouškami ve více než třiceti klinikách a výzkumných ústavech zejména v Rusku. Vědci zjistili, že všechny cenné látky se v mumiu nacházejí v biologicky rozpustné formě, a přitom ve vyváženém rozsahu, optimálním pro fyziologický účinek na organismus. Navíc jsou ve shodném procentním poměru, jako jsou obsaženy v lidském organismu. V mumiu nebyly zjištěny žádné jedovaté látky, žádné kontraindikace ani negativní účinky i při vysokých dávkách podávání.


Při pravidelném užívání mumia jsou výsledky léčení z 94% kladné, potvrzeny klinickými výzkumy. Mumio totiž působí jako biostimulátor a je významným zdrojem minerálních látek.


V minulosti se používalo pro celkové fyzické posílení, proti procesu stárnutí, zvýšení činnosti mozku, zlepšení potence, posílení imunitního systému a pro léčení celé řady dalších stavů. Lékaři starověké Číny ho používali i ve formě masti u pacientů, kteří trpěli citlivou pokožkou, ekzémy či lišejem.


Postupně se zjistili další výjimečné účinky:


  • zlepšuje paměť a schopnost vyrovnat se se stresem

  • snižuje chronickou únavu

  • posiluje kosti, zuby a vlasy

  • je afrodiziakální, pomáhá při terapii neplodnosti

  • reguluje hladinu krevního cukru, kontroluje krevní tlak, čistí krev

  • působí u zánětů prostaty, u poruch močového ústrojí a močových či ledvinových kamenech

  • odbourává tuky i otoky, snižuje cholesterol, má detoxikační účinek

  • pomáhá při menstruačních potížích (nepravidelnost, bolestivost, silné menstruační krvácení)

  • má protinádorové účinky, zmírňuje nežádoucí účinky chemoterapie


Zevně je vhodné k celkové regeneraci a výživě suché pleti, ke zklidnění pokožky po slunění, při akné a ekzémech (včetně atopických), proti svědění, na lupénku, bércové vředy, proleženiny apod. Aplikuje se přímo nebo formou krémů či solí do koupele. Kožní potíže ale vždy vyžadují pravidelnou a metodickou pozornost.





Mumio je horská pryskyřice nazývaná někdy též jako "slzy hor" nebo "černé zlato". Jde o přírodní směs organických a anorganických látek snadno rozpustných ve vodě, které se sbírají ve skalních trhlinách, dutinách a výčnělcích horských jeskyní v Asii, předně na Kavkazu, Altaji a jinde. V orientální medicíně se užívá více než 3000 let.


Aristoteles údajně dělal s mumiem pokusy: otevřel dutinu břišní zdravé ovce, nařízl játra a řez pomazal mumiem. Pokud došlo k srůstu a ovce to přežila, mumio bylo považováno za čisté; operace provedená bez použití mumia byla pro ovci smrtelná. Autor slavné encyklopedie lékařství Avicenna (980–1037) prohlásil, že je nejdokonaleji složeným lékem a sestavil bohatý seznam mumiem léčitelných nemocí a dávkování.

Do západní Evropy se mumio dostalo za středověku. Zkoumali je angličtí, francouzští a němečtí vědci. Dodnes se nemohou shodnout, zda se jedná o látku organického či anorganického původu. Nejčastěji se označuje za vedlejší produkt při vzniku ropy. Podle jiné hypotézy zase může jít o organické sloučeniny, které se v průběhu času spojily s anorganickými skalními minerály. Předpokládaná doba potřebná k vytvoření mumia se odhaduje na rozmezí od 100 do 1000 roků.


Výzkum v posledních desetiletích podstatně rozšířil seznam od starověkých a středověkých badatelů o léčebné účinky mumia při mnoha infekčních nemocech, jako jsou angína, úplavice, ekzémy, plísně apod., jakož i při léčbě jater, močového měchýře a neudržení moči, paradentózy, leukémie, trofických vředů, hnisavých poranění, trombózy.


Mumio stabilizuje složení krve, rychle sceluje zlomeniny, pomáhá při erozích čípku a zánětech ženských pohlavních orgánů, při bronchiálním astmatu, vředech žaludku a dvanáctníku, trombózách, povrchových zánětech žil (tromboflebitida), hemeroidech, a také při radikulitidě (zánět míšních kořenů), popáleninách, srdečních a cévních nemocech. Stimulační účinek mumia jde až do úrovně buněk, obnovuje složení periferní krve a funkčnost periferních nervových vláken.


Obsahuje zejména stopové prvky, minerály, organické kyseliny, mastné kyseliny, oxidy kovů, fosfolipidy, aminokyseliny a také vitamíny ze skupiny B. Protože obsahuje stopy včelího jedu, měli by ho jedinci s alergií na včelí produkty užívat jen v nízkých dávkách.


Další zajímavosti a tipy na léčbu kožních problémů najdete v kategorii „Články“ – „Kožní potíže, akné, ekzémy


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, nebo telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách (dietetika, fytoterapie, akupresura, masáže atd.) se dočtete na www.tradicniterapie.cz.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.


Individuální poradenství a terapii objednávejte přes kontaktní formulář nebo email tradicniterapie@gmail.com. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.


bottom of page