Účinná léčebná omlazující technika, po které ale budete mít krvavá záda
top of page

Účinná léčebná omlazující technika, po které ale budete mít krvavá záda


Hledáte hloubkovou detoxikační masáž? Vyzkoušejte quashu, která zlepšuje metabolické procesy a odstraňuje toxiny. Je to mírnější forma masáže s baňkami.

Starověká masáž quasha patří k technikám reflexní terapie. Využívá nefritovou destičku, pomocí které „škrábe“ reflexní zóny. Tomu také odpovídá její název: gua = škrábat v jednom směru, a sha = špatný, tedy „seškrábat špatné“. Speciální tvarování nefritových destiček dokáže odhalit nerovnosti v podkoží a nerovnováhy, které s tím souvisí, proto lze lépe promasírovat hlubší vrstvy i tam, kam by masáž prstů nedokázala dosáhnout. Dochází tak k silnému prokrvení a stimulaci podkoží.


V některých kosmetických salonech tato metoda nahrazuje invazivní kosmetické metody, jako jsou intradermální injekce nebo různé druhy liftingů. Podle terapeutky tradiční čínské medicíny Katrin Houserové je kosmetická guasha přínosná: “Výsledkem procedury je prohřátí obličeje i těla, sjednocení barvy obličeje, uvolnění a vylepšení vzhledu obličeje. Změny jsou viditelné okamžitě. Klient může v obličeji cítit pnutí a teplo, pocit by měl být příjemný. U obličejové guashy nedochází k výsevu, může se objevit zčervenání pleti, které je způsobeno jejím prokrvením. Zčervenání není tak intenzivní, po chvilce odezní a barva pleti se sjedností.”


Naopak při léčebné masáži ošetřovaná oblast nejprve silně zčervená a může se objevit pálení. V některých místech se zejména na zádech vytvoří skvrny, které poukazují na vysoký obsah škodlivin. Pokud jsou hemoragie velké, může klient cítit i bolest, která ale brzy ustane. Na místě skvrn se následně vyskytují modřiny, které zmizí během 2-3 dnů. Léčebná kúra zahrnuje minimálně 10 sezení (1x týdně, tedy celkem 10 týdnů terapie). Proces léčby může projít nejprve zhoršením, proto druhý den po masáži mohou potíže zesílit a může se objevit i nepříjemný tělesný pach.

Proces vysvětluje masérka Eva Petrášová: “Při poškrabování těla speciální destičkou, která je nejčastěji vyrobena z nefritu, se objevuje výsev. Výsev se projeví v různých místech, v různé intenzitě a formě. Jeho projev je individuální a zkušenému praktikovi může mnoho napovědět o stavu klienta. Někdo může mít výsev okamžitý, na velké ploše, u někoho se projeví výsev jen v malém rozsahu nebo slabý. Výsev ukazuje na stupeň stagnace čchi a krve v těle. Mizí podle intenzity během několika hodin, u tmavých výsevů je potřeba počítat s tím, že k vymizení dojde až za několik dnů."



Samotná masáž není bolestivá. Určitou míru bolesti může klient cítit na místech, kde se vyskytují stagnace. Během masáže nebo krátce po ní může klient vnímat pocit tepla či pálení, který je v zásadě příjemný. "K odstranění stagnací může dojít ihned, někdy se uvolnění může dostavit až druhý den. Co však očekávat lze a stává se to skoro pravidlem, je značná únava – jakoby ospalost, která se dostaví plíživě, několik hodin po ošetření. Tato únava je logické vyústění průběhu terapie a je třeba s ní počítat. Tělo se musí se vznikem výsevu vypořádat, nastupuje činnost lymfatického systému, imunitního systému. Také harmonizace toku čchi a krve je proces, který vyžaduje pozornost těla. Proto by klienti na tentýž den neměli plánovat velké fyzické aktivity a pokud možno by měli strávit zbytek dne doma, v klidu, u knihy, při filmu či klidné hudbě. Po odeznění průvodních jevů je tělo jakoby lehké a „nepřekáží”," dodává Petrášová.


Podle čínské medicíny je touto masáží v první řadě stimulována cirkulace v kapilárách a přes jejich stěnu dochází k látkové výměně. Quasha pomáhá se stagnací, vytlačuje hustou krev a odpadní látky z lymfatického systému pryč. Zlepšuje se tak stav buněk, tkání, orgánů i struktur.


3 způsoby aplikace:

  1. xie-gua – rychlý pohyb se silným tlakem (metoda rozptýlení)

  2. bu-gua – pomalý pohyb s lehkým tlakem

  3. pyn-bu-xie – pomalý pohyb se silným tlakem

Hlavní pozitivní účinky:

  • trvalé zlepšení stavu organismu a jeho omlazení

  • preventivní účinek a zvýšená odolnost proti infekcím

  • harmonizace vnitřního působení mezi orgány

  • posiluje vylučování nadbytečného “horka a chladu“ i „větru a vlhka

  • zlepšuje krevní oběh v postižených oblastech a tok lymfy

  • odstraňuje otoky a s nimi spojené bolesti

  • uvolňuje svalové křeče, zlepšuje pohyblivost

  • při nachlazení zmírňuje dušnost a kašel

  • na reflexních zónách zad a břicha normalizuje funkční aktivitu pánevních orgánů

  • působením na jednotlivé části těla zlepšuje stav kardiovaskulárního systému, čímž upravuje krevní tlak a srdeční tep

  • zlepšuje stav pleti tím, že odstraňuje toxiny

Pokud masáž quasha provádí terapeut věnující se čínské medicíně, umí pak lépe diagnostikovat vnitřní stav organismu a na potíže navrhnout další léčbu, např. úpravu stravy a volbu bylinných směsí.


Kontraindikována je při zánětlivém onemocnění, horečnatých stavech, silných kožních ekzémech, v těhotenství a při alergii.



Jednotlivé kroky při domácím ošetření obličeje pomocí quasha destičky (každý bod opakujte třikrát):

  1. Jemně přejíždějte od kořene nosu směrem nahoru k vlasové linii, pokračujte postupně do stran od linie obočí, vždy až k linii vlasů.

  2. Od kořene nosu jemně přejíždějte ke spánku přes obočí (pokud cítíte, že je pokožka příliš napnutá, přidejte pečující olej).

  3. Opět začněte u nosu a přejíždějte přes lícní kosti směrem k vrcholku uší.

  4. Přejíždějte pod lícními kostmi od nosních dírek směrem k uším.

  5. Přejíždějte čelisti od brady k ušním boltcům.

  6. Přejděte na krk a postupujte od linie čelistí tahem dolů a nahoru až ke klíční kosti (pohyb nahoru je podobný, jako když se muži holí na krku).

  7. Nakonec uvolněte plochu pod klíční kostí a přejeďte pod kostí až k ramenům.

Další zajímavosti, tipy a doporučení najdete v kategorii "Články" - Principy tradiční medicíny


Na osobní diagnostiku se můžete objednat přes formulář níže. Tradiční terapie nenahrazuje léčbu západním lékařem a informace uvedené na webu tradicni-terapie.cz nelze považovat za vědecky podložené. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.




bottom of page