Co jíst při histaminové intoleranci a problémech s trávením
top of page

Co jíst při histaminové intoleranci a problémech s trávením

Nevolnost, bolesti, svědění, ekzém, průjem – to všechno může způsobovat histaminová intolerance, kterou trpí stále více lidí a velká část o tom nemá ani tušení. Často se objevuje u žen středního věku. Velmi těžko se zjišťuje. Většinou až přímo po požití potraviny.


Histaminová intolerance vzniká v důsledku nerovnováhy mezi množstvím histaminu v krvi a jeho odbouráváním. Při histaminové intoleranci reaguje organismus na potravinu obdobně jako na alergen, ale k pravé alergické reakci nedochází. Organismus nedokáže odbourávat nadměrné množství histaminu, který se tak hromadí v těle. Nadbytečný histamin odbourává enzym diaminooxidáza (DAO). Ke snížení jeho produkce dochází nejčastěji při různých potravinových alergiích, u poškození střeva, autoimunitních onemocněních, při celiakii a Crohnově chorobě či ulcerózní kolitidě. Proto se histaminová intolerance obvykle vyskytuje současně s nějakou potravinovou alergií nebo chronickým zánětem střev.


Nejčastější projevy histaminové intolerance se objevují po jídle:

  • svědění

  • bolesti hlavy

  • pocit náhlého horka

  • závratě a nevolnost

  • trávicí obtíže a průjem

  • pálení v ústech a na jazyku

  • podrážděnost

  • svědění očí

  • rýma a výtok z nosu

  • únava a slabost

  • psychické problémy

  • nespavost

  • poruchy chování nebo hyperaktivita u dětí


Při histaminové intoleranci je třeba se vyhnout potravinám, které obsahují velké množství histaminu, což jsou především: fermentované produkty (hermelín, tvarůžky, ementál, kvašené zelí, miso, pivo, víno, zkvašené šťávy, burčák, dlouho kvašený mošt, přirozeně zkvašená povidla, tempeh apod.), přezrálé ovoce a potraviny, které už delší dobu stály v teple, nebo dvakrát ohřívané jídlo.


Při léčbě je třeba se zaměřit na sliznici tenkého střeva. Střevní mikroklima má naprosto klíčovou roli pro udržení imunitního systému. Prospěje nejen vynechání výše uvedených potravin, ale také veškerých sladkostí, lepku a mléka.


Jídla by měla být jednoduchá, s důrazem na dobře uvařené bezlepkové obiloviny, luštěniny, tepelně upravenou zeleninu a občas i maso. Talíř v poměru: ½ obilovin, ¼ zeleniny a ¼ bílkoviny. Ovoce mírně tepelně upravit a jíst samostatně.


Je nutné vařit jen čerstvá jídla z čerstvých surovin (tedy žádné mražené, ohřívané, konzervované apod.). Prospěšná je rýže, jáhly, pohanka, quinoa, slzovka, tepelně upravená zelenina, malé množství luštěnin (zejména červená čočka a cizrna), občas i kvalitní maso.


Čím větší je zdravotní problém, tím přísnější pak musí být ozdravný jídelníček.

Jakmile se uleví střevům, je vhodné posílit i celý trávicí systém, protože při histaminové intoleranci jsou přetíženy i další orgány, jako játra, slinivka se slezinou i žaludek. Při správné životosprávě se po čase organismus uzdraví.


Důležité je pracovat také s psychikou, naučit se zvládat stres, relaxovat.


Další doporučení i zajímavosti najdete v kategorii „Články“ – Diety, trávení, zažívání, hubnutí


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.





Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com ,


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Stejně tak ani bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page