Masáž tuina je víc než relaxace
top of page

Masáž tuina je víc než relaxace

Tuina je ojedinělý systém terapie rozvíjený po tisíciletí na územní Číny. Především se jedná o manuální techniky na ovlivnění kloubů, svalů a šlach, jemné techniky na harmonizování a podpoření toku energie Qi (čchi) v hlubších vrstvách těla a orgánů. V rámci masáží se využívají mimo jiné i znalosti akupunkturních bodů. Ruce tuinisty dokáží nahlédnou do nitra problému a něžnou silou pomohou k harmonizaci vnějšího i vnitřního těla.


Tato procedura je důležitou součástí čínské medicíny a snaží se o komplexní nápravu těla. Vychází z učení o jin a jang, tedy o rovnováze protikladných sil v těle. Cílem je obnovit tok v akupunkturních drahách, aby organismus fungoval, jak má.


Technika se liší nejen podle konkrétních problémů klienta, ale podle jeho specifické konstituce a také podle ročního období. V zimě se nemá povrch těla otvírat, aby se do něho nedostaly škodliviny. Naopak v létě je třeba vypouštět přebytečné horko.


Klienta je možné masírovat v oděvu nebo přes prostěradlo. Pokud ale touží po olejíčcích (sezamový olej), může být masírován i přímo na holém těle. Obvykle ale má na sobě volnější oděv. Je dobré sejmout si kovové ozdoby. Před a po masáži by se nemělo bezprostředně jíst a pít (ideální časový odstup je zhruba 1 hodina).


Tuina masáže mají výborné výsledky při léčbě pohybového aparátu, například u problémů s páteří. Ať už se jedná o krční páteř nebo vyhřezlou ploténku. Pomáhá také při potížích s ramenním či bederním kloubem, tenisovým loktem či různými tipy artritidy. Procedura se dá využít i jako podpůrná léčba pro chronická onemocnění jako je nespavost, vysoký krevní tlak, migrény nebo gynekologické obtíže. Má pozitivní účinky i na psychické problémy, jako jsou únava a stres.


V překladu znamná „Tui – tlačit“ a „Na – uchopit“. Známá je téměř 5000 let. Terapie probíhá většinou vleže na masážním lehátku, případně vsedě, podle potíží klienta.


Vliv tuiny na organismus podle TČM:

  • Vyrovnání Yin x Yang

  • Regulace energie jednotlivých orgánů

  • Zprůchodnění meridiánů

  • Uvolnění svalů a šlach

  • Ošetření a obnova měkkých tkání

  • Zlepšení krevní cirkulace

  • Odstranění krevních stází

  • Odplavení toxinů





Kontraindikace

  • prudké, akutní, život ohrožující stavy

  • silné krvácení (ředění krve – anopyrin, warfarin, ...) a infekční stavy

  • vážné kožní infekce, výrůstky, otevřená zranění, poškození celistvostí pokožky, vystouplé pihy a znaménka

  • velmi vysoký krevní tlak (který není léčen žádnými prostředky)

  • závažná žilní nedostatečnost (záněty žil)

  • stavy krátce po závažných operacích (pooperační jizvy)

  • silné akutní bolesti břišní krajiny

  • těhotenství


Obecně platí, že pořadí masáže Tuiny by mělo být od hlavy přes horní končetiny, hrudník, břicho, záda, bedra a spodní část zad až po nohy. Některé body mají relativně silnou reakci na stimulaci a jsou bolestivé. Aby se zabránilo ovlivňování následné terapie, techniky by měly být prováděny nejprve na bodech relativně necitlivých na stimulaci, které nemají tendenci způsobovat bolest, bolestivé body a techniky se užívají na závěr terapie,“ říká masérka Lenka Nováková.


Hlavní body by měly být použity nejdříve, jak to bude možné a pak teprve kombinace bodů. Kromě toho někteří terapeuti v historii dodržovali zásadu používat první pročišťovací (vypouštěcí) techniky a doplňovací techniky později, aby se zabránilo udržení patogenů uvnitř těla, bez jejich úplného odstranění.


Obvykle je doba manipulace mnohem kratší u mladších dětí a u méně závažných případů a u lidí se slabší konstitucí a naopak více času zabere u nemocných dospělých. U dospělých může masáž tuina trvat od 20 do 60 minut v závislosti na diagnostice a řešeném problému.


Další zajímavosti a tipy najdete v kategorii „Články


Objednat se na masáž a individuální diagnostiku můžete prostřednictví kontaktního formuláře nebo přes email tradicniterapie@gmail.com. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.



bottom of page