Bolesti pohybového aparátu, Bechtěrevova nemoc i DNA
top of page

Bolesti pohybového aparátu, Bechtěrevova nemoc i DNA


Zdravý člověk je plný energie. Vše v něm volně proudí. A i když je ta energie neviditelná, cítíme ji, podobně, jako třeba nevidíme lásku, ale také víme, že existuje.


Východní nauky nazývají energii čchi. Ta volně proudí v meridiánech, tedy energetických drahách. V určitých místech vystupuje a vstupuje do organismu. Tato místa označuje tradiční čínská medicína jako akupunkturní body. Ovlivňováním těchto bodů můžeme čchi vypouštět, doplňovat i přesouvat apod.


To je dobře znatelné u bolestí pohybového aparátu, které lze zmírnit právě pomocí akupunktury či akupresury.


Tradiční terapeuti rozlišují bolest z prázdnoty (pramení z nevyživenosti tkání) a bolesti z plnosti, což jsou většinou všechny bolesti pohybového aparátu. Je tam nadbytek něčeho, ale původně se jedná o prázdnotu.


Pak z jedné strany je plnost, pak je blokáda, pak je prázdnota. Je třeba blokádu odstranit, protože je to právě blokáda, co způsobuje bolest.


U pohybového aparátu jde nejčastěji o:

  1. Stagnace čchi = bolesti v oblasti krční páteře či trapéz, často na tuto bolest trpí ženy (pomůže např. guasha masáž).

  2. Stagnaci jater, což se projeví spíše napětím.

  3. Slabé ledviny, které způsobují bolest beder (je zde plnost, která vznikla na základě prázdnoty, proto je třeba odstranit blokádu, blokády mají tendenci se vracet, proto je nutné řešit příčiny).


Po stagnacích čchi následují stagnace krve, které jsou závažnější, může k nim dojít po zranění, dlouhodobém přetěžování jednostranném. Krevní stáze je někdy i přímo vidět. Projevují se silnou fixní ostrou bolestí. Na stázu krve ukazuje např. fialová barva. I fialový jazyk ukazuje na stázy krve v organismu. Blokády krve vznikají nejen úrazy, ale také při dlouhodobém jednostranném zatížení, tedy při sezení či práci s myší. Krevní stáze v bedrech ukazují na slabé ledviny.


Další příčinou bolestí pohybového aparátu je vpád patogenu, jako je vítr, chlad, vlhkost. Sem patří i revma, artritida, dna, Bechtěrevova nemoc apod. Vítr je v takových případech nosičem a projeví se stěhující se bolestí. Vítr vpustí do těla chlad a vlhkost, razí jim cestu.


Chlad následně zpomalí čchi, která se při chladu může i zastavit a vyvolat blokádu, pomůže teplo, které zahřeje a rozproudí blokádu, horko má tendenci rozhýbávat.


Vlhkost zalepí dráhy, vytvoří otoky, zhoršuje se v sychravém počasí.


Horko vzniká v blokádě, je tam pnutí a to pnutí vytváří horko, např. v oblastech kloubů, někdy u revmatoidní artritidy je horko všude, často se horko spojí s přílišným horkem jater a žlučníku.


Horkost má tendenci spojit se s vlhkostí. Pak vzniká vlhké horko, tedy záněty.

Prázdnota čchi a krve je podkladem pro tyto stavy, ale vliv na bolest má i genetika.

Při léčbě bolesti výborně funguje akupunktura, která dobře rozbíjí stagnace. Také ušní akupunktura (aurikuloterapie) je velmi účinná.


K akupunktuře doporučují praktici TČM bylinné recepty, které umí rozbít blokády i vyřešit problémy. Pacientův obraz se ale mění, může se během týdne dostat z horka do chladu, proto je třeba neustále s pacienty spolupracovat.


Tradiční terapie zaznamenává úspěchy při pomoci s těmito bolestivými problémy:

Revmatoidní artritida = autoimunitní zánět kloubní výstelky, bolesti kloubů, ranní zatuhlosti, reakce na počasí, otoky, červenání, deformity, může napadat i srdce či oči. Jde o typickou nemoc způsobenou vpádem chladu, větru a vlhka do předem oslabeného organismu. Někdy se i na horké zanícené klouby dávají horké obklady, aby horkost zvenku rozbila blokádu, ale byliny musí ochlazovat.


Když takováto bolestivá nemoc trvá dlouho, tak v organismu vzniknou blokády. Patogen už tam ani nemusí být, ale je třeba rozbíjet blokády, které po něm zůstaly. Používá se často reishi, coriolus a na rozhýbání kurkuma či auricularia.


Bechtěrevova choroba = bolest a zatuhlost beder, zatuhlost po ránu, pomáhá pohyb, bolest po dlouhém sezení. Praktici TČM obvykle doporučují cordyceps, shu jing huo xue, du huo ji sheng, ale bohužel se bolesti vrací, proto je třeba užívat směsi dlouhodobě.


Dna = ostrá bolest palce. Důležitá je dieta, pomůže chaga, je nutná razantní změna stravování (dietetika na odvedení vlhké horkosti).


I s dalšími obtíži pomůže bylinná léčba dle tradiční medicíny.



Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.




bottom of page