Jak na ekzémy mokvavé, svědivé nebo atopické
top of page

Jak na ekzémy mokvavé, svědivé nebo atopické

Veškeré ekzémy lze úspěšně léčit jen při úpravě vnitřního prostředí v organismu, zejména vyhnáním „škodlivého větru“ pomocí bylin, potravy a také vnější léčbou. U kožních onemocnění jsou obvykle přítomny škodlivé nadbytky jako je vlhko, horko a vítr. Podle typu je pak třeba upravit životosprávu. Všeobecně je nutné odkyselení organismu.

Většina kožních onemocnění je vyvolána špatným metabolismem tuků, což napraví omega-3 a GLA kyseliny a bio sezamový olej.

Při léčbě zánětlivých kožních onemocnění vždy pomohou potraviny s vysokým obsahem beta-karotenu, jako je mrkev, dýně a listová zelenina i mořské řasy (spirulina, chllorela apod.). Nezbytné je dodání minerálů a soli.


Ačkoliv zdravotní stav kůže souvisí se stavem plic, výsevy jsou způsobovány tím, že ledviny a játra nedostatečně čistí krev od škodlivých látek. Krev vyčistí: kořen pampelišky, vodilky, třapatky, šťovíku, lopuchu.

Obzvlášť nepříjemné bývají mokvavé a svědivé ekzémy, při nichž se pokožka stává stále více „rozbředlou“. Na tyto ekzémy je výborná vysušující tinktura z jerlínu, která pomáhá i v případě, kdy se bolestivé pocity nacházejí hluboko v kůži:


Vyzkoušejte osvědčený recept. V lékárně nebo přes eshop si kupte byliny: 20g Talcum (mastek = přírodní hydratovaný křemičitan hořečnatý), 20g Glycyrrhizae preparata (lékořice), 30g Radix Sophorae (Jerlín žlutavý), 10g Myrha.


Všechny byliny namočte na půl hodiny do půl litru vody a pak vše 10 minut povařte. Sceďte a tekutinu opakovaně nanášejte na mokvavá, zarudlá či svědivá a bolestivá místa na kůži. Směs kůži vysušuje, tedy pokud ji vysušíte příliš, použijte k namazání sezamový nebo mandlový bio olej. Směs neužívejte na žádné jiné typy ekzémů.

Na mokvavé kožní postižení se používá také vlažný obklad z řepíku lékařského, který se přiloží několikrát za den na zhruba 15 minut na postižené místo, jež zklidní a vysuší. Naopak na suché zarudnutí a svědění lze použít mast z aloe či měsíčku nebo rakytníku.

Při obou formách ekzému (suchý svědivý či pálivý mokvavý) je vhodné popíjet bylinný nápoj, který z těla vyžene jedovatý vítr. Tvoří ho léčivky: ledebouriella (Fang feng), máta (Bo he), zlateň indická (Ju hua), zlatice převislá (Lian qiao). Nápoj vám namíchá či předepíše váš terapeut.


Doporučení při atopickém ekzému:

  • Svědivá místa potírat před spaním v půlhodinových intervalech rozkrojenou cibulí, která zmírňuje nepříjemné pocity a léčí kožní projevy.

  • Suchá místa natírat čistým sezamovým olejem, který kůži promastí, nedráždí ji, a přispívá k její regeneraci.

  • Koupele v ovesných vločkách (v případě suchého ekzému): Hrst ovesných vloček uvařte ve vodě, rozmixujte a směs nalijte do vany s vodou, po koupeli nechejte na těle uschnout a osprchujte až ráno.

  • Koupele v mléce: do vany nalijte deci olivového oleje a půl litru plnotučného mléka. Po koupeli nechejte na těle uschnout a osprchujte až ráno.

Všechna chronická kožní onemocnění jsou velmi nepříjemná a mnohdy se léčí dlouhodobě, proto je třeba mít hodně trpělivosti a pozitivního přesvědčení. Ideální je dbát na prevenci, případně začít léčit potíže co nejdříve.


Na kožní problémy pomáhá také ájurvédský neemový olej, kokosový olej či rakytníkový olej. Bez změny jídelníčku, odkyselení a odvedení horkého vlhka či jedovatého hlenu, se však kožní problémy léčit nedaří.

Další rady, tipy a doporučení najdete také v textech v kategorii „Články“ – "Kožní potíže"

Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.



Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.


Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com ,

Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. Tradiční terapie nenahrazuje léčbu západním kvalifikovaným lékařem a informace uvedené na webu tradicni-terapie.cz nelze považovat za vědecky podložené.








bottom of page