Přemnožené kvasinky zničíte přísnou dietou
top of page

Přemnožené kvasinky zničíte přísnou dietou


Kvasinková infekce se může projevit téměř kdekoli, ale nejčastěji se objeví jako zánět nebo na kůži formou ekzémů a svědění. Dalších projevů kandidózy jsou desítky. Počínaje bolestmi kloubů, alergiemi, chronickými záněty, afty a konče depresemi.

Kandidy jsou jednobuněčné houby, které se běžně vyskytují v lidském organismu. Problémy nastávají, jakmile se houba kandida přemnoží. Důvodem je špatná strava (příliš mnoho cukru a mouky) a stres.

Léčba nemoci musí být zaměřena na fakt, že onemocnění kandidózou se netýká pouze příslušného postiženého místa, nýbrž že je to onemocnění celého organismu. Tedy nestačí vyléčit jeden samostatný projev. Léčba musí být komplexní a obyčejně bývá dlouhodobá.


Základní terapie spočívá v podávání antimykotik. Zároveň je však nutné dodržovat dietu, aby byl útok na kandidu zahájen ze dvou stran – hubení + nedodávání vhodných podmínek pro množení.


Základem je dieta. Toto však stále ještě nestačí. Protože když se kandida léky vyhubí, je vysoce pravděpodobné, že při první příležitosti se v překyseleném organismu usídlí a pomnoží znovu. Proto je nutné zvyšovat imunitu organismu (Echinaceovy kapky, enzymové preparáty, extrakt z grepových semen, bylinné směsi...) a dávat do pořádku střevní mikroflóru (jogurty s živou kulturou, probiotické nápoje, Hylak...).


Za kvasinkové infekce může podle čínské medicíny především slezina a tedy trávení. Tady se tvoří energie, včetně té, která chrání organismus před nemocemi. Oslabený systém sleziny produkuje v organismu nadměrnou vlhkost a vytváří tak ideální prostředí pro kvasinky a hleny. Terapie je proto zaměřena na odvedení patologické vlhkosti a pročištění.


V TČM se pro léčbu kvasinek mimo jiné využívá směs „Su He“, kterou tvoří byliny: perila křovitá, máta, děhel dahurský, zlatice převislá, pelyněk roční, skořice Cassie, prorostlík čínský, koprníček Wallichův, jerlín japonský, ženšen nepravý, děhel čínský, pivoňka mléčnokvětá, kozinec blanitý, rdesno mnohokvěté, glehnie pobřežní, rehmanie lepkavá. Účinně hubí kvasinky a skryté patogeny.


Léčbu je vhodné doplnit vitální houbou Coriolus versicolor (outkovka pestrá), která významně posiluje imunitu, velmi efektivně likviduje ostatní parazitické houby a harmonizuje organismus.


Po vyhnání kvasinek je nutné upravit vnitřní prostředí tak, aby se v něm již kandidě nelíbilo a opět se nepřemnožila. Doporučuje se snídat slzovku a přes den užívat houbu Polyporus umbellatus (choroš oříš). Oba intenzivně odvádějí z organismu vlhkost a tím zbavují různé patogeny živné půdy. To je nezbytná součást terapie, stejně jako úprava stravy a nastolení psychické pohody pomocí pohybu a relaxace.


Také při léčbě plísně nohou se používá houba - Biodeur. Ta se fyzicky nasype do míst, kde se plíseň vyskytuje – tato houba se totiž živí plísněmi, a tak její množství postupně redukuje. Když zkonzumuje plíseň, vyhyne i ona.


Po vyléčení z kvasinkové infekce je vhodné udržovat zásadité vnitřní prostředí, pomohou s tím např. švestičky umeboshi, které se dají koupit i v malých pastilkách a při pocitu překyselení cucat. Podobně fungují také lékořicové pastilky.

Dieta by měla být po celou dobu léčby velmi přísná. K jídlům je třeba podávat hořké, ostré zeleniny, jako jsou vodnice, ředkve, česnek, zázvor, hořčice, křen.

Zcela zakázané potraviny:

Pšenice, veškeré mléčné výrobky, cukr a sladidla, tučné maso (zvláště vepřové a kachní), vejce, tofu, tempeh, sójové mléko, sádlo, kakao, ořechy, avokádo, syrové a sušené ovoce (zvláště banány a tropické ovoce), alkohol, kváskové pečivo a pivo.




Boj s kvasinkami je náročný, podpořit ho můžete ozdravnými pokrmy ze směsi rýže, ječných krup a slzovky. Doporučuje se také několikadenní rýžová dieta. Rýže ovlivňuje příznivě celý trávicí systém, je výborná na pohlcování škodlivých látek z těla. Vhodná je např. basmati rýže, protože jde o jeden z nejkvalitnějších druhů rýže. Je aromatická a chuťově výrazná. Po sklizni se skladuje v temnu a v chladu zhruba rok a půl, až pak se očistí.


Při rýžové dietě se konzumují tři větší porce rýže se zeleninou denně alespoň tři dny, ideálně týden. Jídelníček může vypadat takto:

Ráno: zeleninový nápoj, miska rozvařené kulatozrnné rýže a slzovky v kokosovém mléce bez sladidel a opražená dýňová a sezamová semínka

Poledne: jasmínová rýže s trochou ostropestřecového oleje s (mraženým) hráškem a osmahnutou cibulkou a celerovými hranolky

Večer: basmati rýže a ječné kroupy s opečenou barevnou zeleninou (třetí den k rýži přidat hrst červené čočky a syrovou ředkev)

Další zajímavosti, tipy a doporučení najdete v kategorii „Články“ – Diety, hubnutí, strava

Pro osobní konzultaci a poradenství se objednejte na individuální diagnostiku níže přes kontaktní formulář nebo email tradicniterapie@gmail.com. Tradiční terapie nenahrazuje léčbu západním lékařem a informace uvedené na webu tradicni-terapie.cz nelze považovat za vědecky podložené. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

bottom of page