Hlavní chyba v dětském jídelníčku – chybí pestrost
top of page

Hlavní chyba v dětském jídelníčku – chybí pestrost

Nemocné děti jsou rodičovskou noční můrou. Pro dětské zdraví ale rodiče obvykle příliš mnoho nedělají – dítě potřebuje pravidelnost, režim, pestrou zdravou stravu bez cukru, hodně pohybu a lásky…. Každé dítě je někdy nemocné. Nemoc je cesta organismu, kterou se snaží nabýt ztracenou rovnováhu. U nemocí z nachlazení či běžných infekcí dětského věku stačí posílit obranyschopnost dítěte a nezatěžovat ho dalšími negativními vlivy.


Přírodními prostředky a stravou je možné zlepšit většinu těchto nemocí a tím i posílit imunitu.


Přibývá ale chronických onemocnění (která často způsobuje tzv. vítr nebo skrytý patogen), jako jsou například alergie, ekzémy, kloubní onemocnění, zažívací obtíže atd. Žádná taková nemoc ale nevznikne z jedné příčiny, vždy se jedná o celý soubor příčin. U chronických nemocí v dětském věku hraje navíc významnou roli dědičná dispozice a zdravotní stav matky v průběhu těhotenství. Pátrání po příčinách je pak někdy zdlouhavé a náročné, ale o to úspěšnější je pak výsledek. Dokonce i alergické a astmatické příznaky mohou vymizet, stejně jako atopický ekzém a další potíže. Ale není to jednoduché ani rychlé, vyžaduje to čas, práci a trpělivost. Chronické nemoci většinou mizí v průběhu léčby ve vlnách, tedy chvíli se pacient cítí skvěle a po pár dnech opět hůře. Postupně se prodlužují chvíle zdraví a zkracují a snižují se příznaky nemoci.


Aby se organismus rychleji zotavoval, je třeba výrazně omezit mléčné produkty, lepek a další produkty, které přinášejí velkou zátěž. Strava je velmi důležitá, především snídaně.

U dětí je přirozená vyšší touha po sladkostech. Sladkou chuť má mít dítě denně, ale ne v podobě jednoduchého cukru. Sladká chuť obilovin a tepelně upravené zeleniny je sice základem stravy, ale nestačí pokrýt potřebu tohoto charakteru chuti. Proto je nezbytné pravidelně připravovat dezerty na bázi tepelně upraveného ovoce a obilné maltózy.


Zdravým, nezatěžujícím způsobem je možné připravit mnoho sladkostí, včetně čokolády a v horkých dnech i lahodné a zdravé zmrzliny. Pokud se takto uspokojí potřeby dítěte, nemá pak chuť sáhnout po jiné, méně vhodné sladkosti, případně jí nesní tolik.

Jak uvádí doktorka Strnadelová, velkou chybou je ve stravě nedostatek pestrosti. Pokud není strava dostatečně pestrá, není spokojeno ani fyzické tělo, ani psychika. Pak může docházet i k výraznému neklidu, zlobení, neovladatelným chutím na zatěžující potraviny a strádání. V jídle je třeba neustrnout, ale stále různě kombinovat a experimentovat.


Častým problémem v období celého dětství je nechuť většiny dětí vyčnívat z davu a dělat něco jiného než většina vrstevníků. Když je ale jídlo vzhledově pěkné, děti ho sní s chutí přesto, že je odlišné od běžnější stravy. Rozhodně ale není dobré dětem striktně zakazovat různé nezdravé pokrmy a lahůdky. Zákazy totiž vyvolávají napětí a touhu.


Raději ať si dítě občas dopřeje i něco nezdravého, pro jeho psychiku a vývoj je to důležité.

Kromě stravy je zázračným lékem také dech a pohyb. Dýchací cvičení, zpěv i zrychlený dech při sportu skvěle okysličí tělo. U zimomřivých dětí, které mají studené nohy, je třeba v zimních měsících ledviny a chodidla prohřívat pomocí solných polštářků.


Další rady, tipy a doporučení najdete v kategorii „Články


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu atd.) Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá a je třeba hodně investovat i do bylinných směsí, ale pak pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page