Tipy pro lepší náladu a radost ze života
top of page

Tipy pro lepší náladu a radost ze života

Někdy je život velmi náročný. Někdy nám okolní svět stále klade rozličné překážky, na které musíme reagovat. Může to být složité, ale může to být také výzva. Je dobré zkoušet hledat řešení, ale nenechat se okolními událostmi zcela strhnout. Být v klidu. To se lehce řekne a hůře udělá.


TČM předpokládá, že zdravé tělo, zdravé orgány budou vytvářet žádoucí emoce a duch Shen se bude moci plně projevit v dobrém slova smyslu (ve zdravém těle - zdravý duch). Pokud máme orgány nefunkční, zanesené škodlivinami (strava, chemie v našem okolí), nedokonale živené, nesprávně chráněné (prochladnutí beder a nohou oslabuje ledviny, sucho, prach kouř - plíce...atd), budou i emoce a psychika fungovat špatně a nevhodně. Toto působí i obráceně - dlouhodobé vypjaté emoce (úmrtí v rodině, rozvod, stres v práci...) budou oslabovat celé tělo, zkracovat život, vyčerpávat zásoby Qi a oslabovat orgány, ke kterým se dané emoce řadí.

Podle tisíciletých zkušeností východních lékařů se zjistily tyto souvislosti vztahů fyzického a psychického těla:

Játra: zdravé - nadšení, hravé poznávání světa, nebojácnost, dětská čistá mysl. Játra s nesprávnou qi - hněv, kritičnost, žárlivost, agresivita, zvýšená senzitivita, alergie, workoholismus až k sebezničení.

Srdce: zdravé- sebevědomí, empatie, schopnost zvládnout všechny překážky, být vůdčí osobnost, nadchnout ostatní, radost. Srdce s nesprávnou qi - úzkosti, nespavost, maniodepresivita (bipolární porucha), nedostatek svědomí.

Slezina: zdravá - logika, racionální nadhled, schopnost selského rozumu, naplánovat, zrealizovat, schopnost se domluvit s ostatními, najít společné řešení v klidu bez emocí. Nezdravá slezina: prokrastinace, neradostné přemítání, nesoustředěnost, špatná paměť, nechápavost, nízká inteligence, zvýšené emoce bez schopnosti odstupu (časté při dietách keto, lchf a podobných bez obilí a luštěnin).

Plíce: zdravé - dobrá dlouhodobá paměť, spolehlivost, výdrž a schopnost podpořit bližního v nesnázích, schopnost oddělit podstatné od nepodstatného, správné od nesprávného. Nezdravé - závislosti a nesprávné stereotypy fyzického těla i mysli, fixace na minulost a neschopnost vývoje a přizpůsobit se aktuální realitě, lpění na představách, neochota se domluvit, panovačnost.

Ledviny: zdravé - odvaha, vůle, schopnost dotáhnout věci, pro které se rozhodnu do konce, schopnost se rozmnožovat (psychická i fyzická), mít rodinu, pěstovat vztahy. Oslabené ledviny - strach, panika, plačtivost, ukřivděnost, neschopnost se vázat ve vztahu, neschopnost vybrat si, neschopnost dotahovat věci dokonce a obviňování okolí z vlastních neúspěchů.

Proto i při psychických problémech pomůže zabývat se i fyzickým tělem. Nezanedbávat stravu včetně rozličných bylin a rostlin, které celkově působí přímo na obnovu energie těla (prány, Qi) - jejich schopnost stále růst, obnovovat se, rodit se z kořínků každé jaro nám dává regenerační schopnosti a neúnavnost. Velmi dobře působí na obnovu těla i mysli.


Pro člověka je také důležitá jakási užitečnost pro společnost, radost ze života, vášeň, síla, smysl života... Nalezení tohoto, ať už to nazveme jakkoliv, nám dává schopnost bez újmy vydržet těžší období, která každý z nás občas v životě má.

Ohromný terapeutický účinek má umění - kreslit, tancovat, zpívat, pěstovat kytky, vyšívat, plést, háčkovat, modelovat keramiku, vyrábět domácí marmelády, péct buchty, dorty, vařit - své pocity vyjádřit beze slov.


Vhodné je každý den si uvědomit vděčnost za to, co máme, co se můžeme učit. Často nás život učí trpělivosti, lásce a moudrosti přes bolesti a zranění,“ připomíná terapeutka, jogínka Romana Farna s tím, že velký vliv na psychiku má dech či zpěv. „Doporučuje se alespoň hodinu denně zpívat, což je dobré pro plíce, srdce, koloběh energie ve středním a horním zářiči. Zpěv pozitivně ovlivňuje i játra - všimli jste si, že ti, co játra přetěžují, často trpívají samomluvou? Takto samomluvu nahradíte zpěvem a svou náladu a chuť do života vědomě můžete zlepšit,“ vyzdvihuje moc zpěvu, zejména manter.

Kromě stravy, bylin, umění či dechu, je třeba se také hýbat. Ráno je vhodnější dynamické cvičení s protahováním - jógové sestavy, běh, plavání, jízda na kole do práce.... večer pomalejší protahování, urovnání a zharmonizování přetížených svalových skupin s těmi, co byly přes den ladem. „V průběhu dne se snažte udržet 3 bandhy nad sebou, ať vám proudí energie i tělní tekutiny, snažte se o správné dýchání - udržujte tělo pružné a prostupné, pokud zamezíte stagnacím na úrovni fyzického těla, tak i duch, mysl budou mnohem lépe, lehčeji a radostněji fungovat,“ říká Farna.


Jóga i tradiční čínská medicína doporučují tělo preventivně pročišťovat. Jóga má sestavu očistných technik šatkarmas, ájurvéda paňčakarmu - oboje obsahují půsty, klystýry, léčebné zvracení a podobné drastické metody. TČM je mírnější, doporučuje monodietu z congee s užíváním bylin. Je vhodné chodit pravidelně na celotělové masáže. Po masáži vždy hodně oleje, protože se tak vyčistí tělo, po masáži vždy osprchovat teplou vodou. Tradiční půsty a různé očisty pro restart těla a mysli máme i na našem území - masopust na jaře před velikonocemi, půsty úplňkové, novolunní, atd.

Další tipy:

  • veškeré emoce se týkají srdce, přičemž většina nemocí je způsobena malou průchodností, tedy stagnacemi

  • kovové konstituce k sobě potřebují ohnivé tipy, protože kov je vysušený, příliš pevný, astmatický, potřebuje změkčit

  • při depresích, strachu, sevřených emocích je protahování základ, uvolnění šlach

  • posilování svalů je dobré pro chaotické idealisty bez uzemění

  • skvělé je zaměřit se na koncové části – chodidla a dlaně – tlačit na ně (distální tah), odtlačovat, vytláčet pryč od sebe, ne k sobě

  • při cvičení mít hodně ruce nad hlavou – pro lepší náladu, dýchání a trávení

  • po obědě se pokud možno chvíli leží na levém boku, mačká bod nad pupkem, pak procházka s rukama nahoře

  • ráno při pachuti v puse, hlenech apod., vykloktávat slanou vodu nebo zastudena lisovaný sezamový olej

  • na noc se mazat: sezamový olej, kokosový olej, ghí, pouze jedlé oleje a krémy, nic nejedlého

  • při splínu posílit nejen plíce dechovými technikami, ale také drhnout pokožku, pročišťovat střeva např. jílem.

  • nakreslit si svůj „vision board“ (ikigai)

  • zcela vysadit bílý cukr (nahradit sladkosti radostí)

  • psát si jídelníček a kontrolovat si ho (ukáže se tak, co ve stravě chybí)

  • udržovat řád: „Když je ti dobře, udržuj řád, až ti nebude dobře, řád podrží tebe!“

  • být přizpůsobivý jako voda, žít bez velkého násilí

  • postupovat pomalu: „Malé kapky v pravidelném rytmu umí prorazit i letité bloky“

Proti únavě (zejména té jarní):

  • co nejvíce větrat, vyházet staré věci, uklidit, vyčistit obydlí a tím i hlavu

  • jíst obilné kaše s datlemi a zavařeným ovocem, pudinky, fermentovaná rýže apod. pro podporu vlhkosti a otevření povrchu (tělo na podzim vyloučilo vlhkost, v zimě je povrch uzavřený)

  • velmi vhodné jsou řepy (bílá i červená) – podporují krev a jin jater

  • na jaře pozor na zachlazení nové mladé energie, která je základem pro celý rok

  • na jaře se neužívat příliš ochlazujících smoothie, lépe detox s rýží a kopřivová očista (14 dní pít 3x denně nálev z kopřivových listů či je sníst jako špenát)

  • půsty v létě

  • v horkých dnech pít nápoj z chryzantémy s goji (stačí 2 květy a trocha goji)

  • při velkém jangu užívat dlouho vařené kosti, jíst konce kostí z pečené drůbeže

  • pro jangové typy bílá rýže a pro jinové typy hrubozrnná rýže

  • pravidelné krátké jednoduché aktivity mají mnohem větší účinek, než jednorázové náročné aktivity

  • pro zlepšení nálady i paměti si jít zaběhat, dělat dřepy, zacvičit si, prokrvit hlavu při pozicích s hlavou dolů

  • nepřehánět to s masem (maso tvoří krev a svaly, ale pozor na červené maso)

  • užít si slanou koupel (epsomská sůl s měsíčkem při velké křečovitosti, pro sportovce, pro jangové typy himalájská s mořskou solí)

  • na podzim užívat řepík, slzovku, pohanku, propolis, šalvěj, dračí krev, ume ocet, aby se vyloučila vlhkost, pak se na jaře alergie neprojeví

  • doplňovat sůl pomocí bílinské a vincentky, ale ve velkém množství škodí ledvinám, proto jsou lepší vývary z kostí

  • na jaře jsou vhodné sauny, protože otevírají povrch, na jaře je dobré otevírat povrch (zázvor, lapacho)

  • v létě je vhodná hořká chuť, protože odstraňuje oheň a zánět, ale hořká chuť celeru, sezamu je vhodná pro zimu, protože doplňuje jang ledvin = hořká pomáhá jangu ledvin, ale zároveň vyčerpává horko

  • zkažený žaludek = dát si hořké byliny, při špatném vstřebávání živin přidávat do hořkých čajů i trochu sladkého

  • ledviny souvisí s otcem a strachy = úzkosti

  • kyselá je vhodná k tukům a masu (i pažitka)

  • pelyněk vysušuje střevo (vhodný při horkosti a průjmu), zeměžluč je velmi zásadotvorná

  • na podzim vysušit vlhkost pohankou a slzovkou

Ájurvédský pohled: Pro správné fungování organismu je třeba neustále usilovat o harmonii, tedy vyrovnávat jin a jang v těle, z pohledu ájurvédy jde o vyrovnávání 3 kvalit (dóš), zejména cvičením a stravou, kdy platí: Hořké a pálivé pouze pro Kapha typy (klidné, mírumilovné, pomalé, obézní s otoky, zahleněné, uzavřenější, empatické, trpělivé, pokorné) – měli by jíst kyselkavé ovoce (aronie, ostružiny, rybíz), zeleninu, obilí, maso, chilli, pepř, zázvor, určitě ne sladkosti (protože vytvářejí tuky a lenost).

Pokud jiná dóša potřebuje doplnit Kaphu (nemá ji vrozenou, ale chce ji doplnit), měl by jíst i sladké ovoce a hodně obilnin – zejména při snaze zlepšit se v józe, meditaci apod.


Ohnivá Pitta (vnitřní horkost, workoholismus, puntičkářství, soutěživost, výkonnost, svaly, dobré trávení, zuřivost, sklon k tvorbě zubního plaku a paradentózám, sklon k alergiím, vysokému tlaku, vyrážkám, nádorům, ale také moudrost, inteligence, vůdcovství) – má jíst hodně syrové zeleniny, ovoce, obilniny bez slupek, brambory, batáty, tofu, luštěniny, co nejméně masa (když už tak pouze bílá masa, ale ne moc drůbeže, nejlépe bílé ryby, králík), kmín, hřebíček, máta, nové koření, koriandr.

Nejpohyblivější je Váta (éterická, hubená - nepřibírá, křehká, intuitivní, důvěřivá, kreativní, zranitelná, nestabilní, trpí na úzkosti, deprese, mění své názory, potřebuje zázemí, prohřátí) – potřebuje sladkou chuť, kaše, teplá jídla, kompoty, tučné maso, kroupy, polévky, skořice, badyán, oregano, saturejka, rozmarýn, tymián.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina atd.) Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.











bottom of page